Belföld

Az ellenzék inkább nem követné a török példát

Devatoglu és Orbán (ahmet davutoglu, orbán viktor, )
Devatoglu és Orbán (ahmet davutoglu, orbán viktor, )

Az MSZP lemondatná Szijjártó Pétert, az LMP a megújuló energiaforrásokat forszírozza, a DK szerint Törökország leépíti a demokráciát. Csak a Jobbik üdvözli a szorosabb kapcsolatokat.

Ahmet Devatoglu érkezése kapcsán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke külpolitikai irányváltást sürgetett, mivel szerinte a keleti nyitás politikája megbukott. Ehhez új külügyminiszterre van szükség, ezért lemondásra szólította fel Szijjártó Pétert, Orbán Viktort pedig arra: váltsa le a diplomácia vezetőjét.

Meserterházy szerint helyes, hogy alternatív gázszállítási útvonalakat keres a kormány és az is helyes, ha ápolják a gazdasági, kulturális, történelmi kapcsolatokat. Abban azonban nagyon bíznak – folytatta – , hogy a török politikai hatalomgyakorlást nem akarja Magyarország másolni. Azt mondta, komoly problémák vannak a török demokráciafelfogással, a politikai szabadságjogok, az emberi jogok, a nők jogainak biztosításával.

DK: Magyarország ott keres barátokat, ahol senki sem

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció (DK) külügyi kabinetjének vezetője szintén fontosnak nevezte, hogy Magyarország gazdasági kapcsolatai fejlődjenek, de szerinte nem jó az, ha ideológiai alapon tárgyal a kormány. A szakpolitikus szerint Magyarország ott keres barátokat, ahol senki sem. Nagy tévedés, hogy Törökország barátságát keresi Magyarország, hiszen ott újságírók, tisztességes katonák vannak börtönben, és leépítik az 1923 óta szekuláris alapon épülő demokráciát – mondta.

A gázvezeték kapcsán szakemberek állásfoglalásaira hivatkozva kétkedésének adott hangot: elképzelhető, hogy arra nem lesz pénz, ezért a nagy sietség mögött az áll, hogy Törökország – Magyarországhoz hasonlóan – ki akar törni a gazdasági és politikai izoláltságból.

LMP: Előbb az EU-nál kellene kopogtatni

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a találkozó kapcsán nehezményezte, hogy Orbán Viktor az unión belül elsőként tárgyal egy olyan gázvezetékről, amelyik “inkább fikciónak minősíthető” és nyitott kérdésnek nevezte, hogy a többi érintett állam miből finanszírozná a projektet. Szél Bernadett szerint Magyarországnak energiahatékonysági beruházásokkal, diverzifikált gázforrásokkal és a megújuló energiákkal kell csökkenteni a függését.

A magyar diplomáciának pedig az ukrán helyzet stabilizálásán kellene dolgoznia, mert a szomszédos országban lefektetett vezetéken keresztül is hozzá lehetne jutni a gázhoz – mondta.

Liberálisok: csak a minimum

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke politikailag és erkölcsileg is megengedhetetlennek nevezte a találkozót, és bírálta, hogy a magyar kormányfő szerinte “lényegében illiberális demokráciákkal, a diktátorokkal szeretne barátságba kerülni” a nyugati országok helyett. Hozzátette: Törökországban nincs szabadság, nem működik a demokrácia, korrupció van és rendőrállam, ezért a magyar miniszterelnöknek becsületbeli kötelessége lenne, hogy felhívja a figyelmet ezen visszásságokra. A pártelnök szerint ezért nem barátkozni kell Törökországgal, hanem csak a szükséges diplomáciai kapcsolatot tartani, kereskedni vele.

Jobbik: Konkrétumokra számítottak

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: a párt kiáll a Török Áramlat mellett, amelyet Görögország, Macedónia és Szerbia érintésével magyarországi végponttal képzelnek el. Ez esetben Magyarország a felesleges gázmennyiséggel tovább kereskedhetne – fűzte hozzá. Kepli Lajos elismerően szólt arról , hogy Orbán Viktor a két kormányfő tanácskozásán “jobbikos retorikával kezdett és azt mondta, hogy mindannyian Attila unokái vagyunk”. Hozzátette: a Jobbik – bízva a kormánypártok támogatásában – újra benyújtja a turáni népek napjával kapcsolatos javaslatát az Országgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik