Gazdaság

Orbán-Putyin találkozó: ami a hírekből kimaradt

orbán putyin (orbán putyin)
orbán putyin (orbán putyin)

A magyar sajtóban viszonylag visszhangtalanul maradt, hogy Orbán növelheti a magyar gáztárolókban az orosz jelenlétet. Európai szinten Orbán "pragmatikus együttműködése" az oroszokkal, Ukrajna után egy mítosz.

Jávor Benedek az PM európai parlamenti képviselője a blogján hívja fel a figyelmet, hogy az orosz Gazprom tovább növelheti a jelenlétét a magyar gáztározókban az Orbán-Putyin találkozó után, akár egy lehetséges tulajdonszerzéssel is. Ez azonban tovább növelné nemcsak Magyarország, de Közép-Európa kiszolgáltatottságát is az orosz politikának. Nem véletlen, hogy az Európai Unió mindezt nem nézi jó szemmel, az ukrán válság óta különösen nem. A képviselő szerint a tárolók ügye viszonylag visszhangatalanul maradt a magyar sajtóban.

Miért kellenek a Gazpromnak a magyar tárolók?

Az, hogy a Gazprom szívesen rendelkezne tárolói kapacitással Magyarországon, régóta ismert tény, hiszen ez a gondolat már a 2008-ban megkötött magyar-orosz Déli Áramlat-szerződésben is megjelent. Jávor szerint az oroszok azóta azt is világossá tették, hogy céljuk nem pusztán a betárolás lehetősége, hanem a tulajdonszerzés.

A Gazpromnak nincs régiós tárolókapacitása az európai piacon (leszámítva Szerbiát), viszont van jelentős gáza. A magyar állami MVM-nek jelentős tárolói vannak, viszont önállóan képtelen még a magyar ellátásbiztonság szavatolásához szükséges gázmennyiséget beszerezni. Ha tehát a Gazpromnak az Orbán-kormány segédletével sikerülne megvetnie a lábát ezen a piacon, akkor akár vissza tudnak tartani, vagy kellő időben piacra tudnak dobni közép-európai léptékben jelentős mennyiségű gázt. Ezzel viszont politikailag zsarolhatóvá teszik ezeket a közép-európai országokat.

Jávor szerint a magyar kormány ezt az orosz törekvést segíti, 2012 óta egyre intenzívebben. Az Orbán-kormány három év alatt, több lépésben, összesen közel 500 milliárd forintért államosította a magyar gáztároló-kapacitást. 2014-ben külön lex Gazprommal könnyítették meg az orosz gázóriásnak a magyar gáztárolók használatát. Jelenleg a nagyjából 42 százalékos töltöttségi szinten lévő gáztárolókban lévő kb. 2,5 milliárd m3 gáz harmada-negyede nem a miénk, hanem a Gazpromé.

Nem tudni, Orbán miért teszi ezt

Jávor szerint a legutóbbi Orbán-Putyin találkozón, az utóbbi kijelentései szerint minimálisan abban állapodtak meg, hogy ezt a mennyiséget növelik. Putyinnak épp erre van szüksége: egy orosz piacszerzést támogató uniós kormányra, és Orbánnal ezt meg is kapta. Jávor szerint ráadásul a találkozó utáni sajtótájékoztatóból Putyin szájából ki lehetett hallani az orosz tulajdonszerzés szándékát is.

A probléma az, hogy nem tudni, a magyar kormány mit kért cserébe az esetleges orosz tulajdonszerzésért a tárolókban. Mivel a dolog nem átlátható, csak találgatni lehet. Az is elképzelhető, hogy az olcsóbb orosz gázért cserébe, “a Gazprom bevásárolja magát a gáztárolókba és/vagy az MVM-be, a friss pénz pedig finanszírozhatja a régiós terjeszkedést, orosz-magyar koprodukcióban” – írja Jávor.

És ez éppen az, amit az Európai Unió nagyon nem szeretne, hiszen ez politikailag még jobban kiszolgáltatná Moszkvának Közép-Európát. Nem véletlen, hogy a Gazprom németországi tárolóvásárlási terveit épp a közelmúltban fújta le a Merkel-kormány az ukrajnai helyzet miatt.

Olvasói sztorik