Belföld

Orbán a gázról tárgyalt a török kormányfővel

török-magyar (török kormányfő, török, orbán viktor, )
török-magyar (török kormányfő, török, orbán viktor, )

Azon kell dolgozni, hogy Törökország felől gáz Szerbián keresztül érkezhessen majd Közép-Európába, így Magyarországra is - mondta Orbán Viktor kormányf Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően.

A megbeszélésen szerinte egyetértés volt abban, hogy nem szeretnék, ha Eurázsiában a jövőben nőne a feszültség. Az állandó kényszer elé állító “Kelet vagy Nyugat” kérdése helyett abban vagyunk érdekeltek, hogy azt lehessen mondani, “Kelet és Nyugat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejtette: miután a Nabucco, majd a Déli Áramlat gázvezetékének terve is “elesett”, és az oroszok az évtized végén már nem terveznek Ukrajnán keresztül gázt szállítani Európába, felmerül a kérdés: “honnan oldjuk majd meg Magyarország gázellátását”. A miniszterelnök szerint Románia és Horvátország irányából “lényegében blokád alatt vagyunk”, mert bár Magyarország létrehozta a kölcsönös gázszállítási irányokhoz szükséges befektetéseket, a másik fél ezt nem tette meg. Ezért is értékelődik fel különösen Törökország, hiszen az oroszok úgy döntöttek, a gázt Törökországba szállítják majd – mondta.

Az energetikai együttműködés lehetséges területei közül kiemelte az atomenergia-ipart is a szakemberek kölcsönös képzésében és a technológiai fejlesztésekben. Fontos megállapodásnak nevezte, hogy Budapest és Isztambul megállapodott egy kísérleti vízügyi program megindításáról Isztambulban.

A magyar-török gazdasági eredmények közül megemlítette, hogy a magyar Eximbank képviseletet nyit Isztambulban, valamint azt is, hogy tavaly rekordot döntött a Törökországba irányuló magyar export. Orbán Viktor a gazdasági együttműködés kapcsán kiemelte: 170 millió dolláros hitelkeretet nyitottak a kis- és középvállalkozásoknak, és 25-25 millió dollárban felállítottak egy befektetési alapot.

 
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd 

 Orbán Viktor köszönetet mondott a török kormánynak a magyarok vízummentes utazásának lehetőségéért Törökországba és elfogadta Devatoglu elnök meghívását Isztambulba.

Davutoglu elégedett

Nagyon lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok, és Ankara az energetikában kész minden támogatást megadni Közép-Európának – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Törökország nyitott az együttműködésre az energetikát illetően, kész minden segítséget megadni Közép-Európának, Magyarországnak.

Ahmet Davutoglu üdvözölte, hogy Magyarország kiemelt szerepet szán külpolitikájában Törökországnak, és megköszönte, hogy Magyarország kitartóan támogatja Törökország EU-csatlakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik