Belföld

Nagy a baj a gyermekdietetikai ellátásban

Egy tavalyi felmérés szerint a főváros hét gyermekkórházának felében eszköz- és szakemberhiány miatt maradnak el kezelések. Az OEP csak egyetlen intézményben finanszírozza a játóbeteg-ellátást.

A Gyermekdietetika Network tavaly ősszel hét budapesti gyermekkórházban mérte fel, milyen nehézségekkel küzdenek a gyermekek táplálását segítő szakemberek és intézmények. Megállapításaik szerint az ellátás több sebből vérzik – írja a Magyar Nemzet mai számában.

A kutatás szerint 1039 aktív gyermekágyra 15 dietetikus jut, van olyan intézmény, ahol egy szakember 90 gyerek étkezésére figyel. A dietetikai szakrendeléseket 10 intézményben, heti 40 órában 14 teljes állású dietetikus látja el. A felmérést végzők szerint azzal, hogy bizonyos gyermekfekvőbeteg-intézményekben a endokrinológiai, gasztoenterológiai vagy csecsemő- és gyermekgyógyászati szakrendelés mellett hiányzik a datetikai tanácsadás, sérülhet a megfelelő ellátáshoz való jog.

Mérleg nélkül

A eszközhiány is nehezíti az ellátást: a szakrendelések 42 százalékánál nincs önálló helyiség, bútorzat, számítógép vagy nyomtató, 71 százalékában nincsen tápanyagszámító szoftver, 57 százalékában még a mérleg, testmagasságmérő és az internethozzáférés is hiányzik.

A fekvőbeteg-intézményben foglalkoztatott dietetikusok átcsoportosításával – munkaidejük megosztásával a járóbeteg-, illetve a fekvőbeteg-ellátásban – a járóbeteg ellátás négy intézményben nem jelenik meg, mint önálló finanszírozási forma – írja a Magyar Nemzet. Egy intézményben a szakorvosok számolják el a dietetikusok munkáját, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak egy kórházban finanszírozza a meghatározott rendelési időt.

Hentes Izalbella dietetikus, a felmérést készítő szervezet munkatársa a lapnak elmondta: a finanszírozás az OENO- (orvosi eljárások nemzetközi eljárása) kódok alapján történik. A dietetikusok alig rendelkeznek ilyen kódokkal, így a kórházak nem tudják elszámolni tevékenységüket, az a kórházaknál nem jelenik meg bevételként. A szakember hozzátette: szükség lenne informatikai rendszerben egységes, országos dietetikai dokumentációra, a dietetika szabályozásának betartására, illetve a szakemberlétszám növelésére.

A gyerekek 4-5 százaléka szenved valamilyen allergiától, ami főként tejfehérje, tojás- illetve tejcukor-érzékenységet jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik