Gazdaság

Egészségügy: 28,5 milliárd uniós pénzt hagytunk a kasszában

korhaz(210x140).jpg (kórház)
korhaz(210x140).jpg (kórház)

Félszáz kórházi, illetve egészségügyi projekt van lemaradásban, rengeteg fejlesztési pénzt hagytunk a kasszában.

Az ágazatban a pályázatokon elnyert összesen 86,8 milliárdból tavaly év végéig 28,5 milliárdot nem sikerült még elkölteni – írja a Világgazdaság. Az egyik legnagyobb lemaradást mutató projekt a másfélmilliárd forint költségvetésű, a Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszer kialakítását célzó e-Health program.

A fejlesztésért a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) felel, az e-Health indulását Szócska Miklós államtitkár jelentette be még 2013-ban, azonban tavaly sem lett belőle semmi.

A projekthez kapcsolódó másik, az egészségügyi intézmények közötti adatáramlást biztosító fejlesztés egy kicsivel előrébb van, azonban az 1,9 milliárdos keretből 1 milliárdot még mindig nem hívtak le.

A lemaradáshoz a Világgazdaság szerint hozzájárult, hogy két nagyvolumenű projektet: az egészségügyi intézmények struktúraváltásához kapcsolódó 35,4 milliárdos, illetve az onkológia centrumok fejlesztését célzó 8 milliárd forintos összköltségűt csak 2013-ban hirdették meg.

A kórházfejlesztéseknél nagy a csúszás az egri Markhot Ferenc Kórházban: az elnyert 4,8 milliárd forintból csak 1,3 milliárdot költöttek el. A komáromi kórház az ellátás fejlesztésére kapott 700 milliós keretet, amelyből 2013 óta mindössze 144 milliót költött el.

Bajban az onkológiai fejlesztések

Az onkológiai fejlesztések közül a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum, valamint ellátó hálózat kialakítását szolgálót már tavaly ősszel be kellett volna fejezni, de a megítélt 2,3 milliárdból még majdnem 2 milliárdot nem hívhattak le – írják.

Komoly késésben van a szombathelyi Markusovszky Kórház irányításával zajló regionális onkológiai fejlesztés, a győri onkológiai centrumot is át kellett volna már adni. A nyíregyházi diagnosztikai eszközfejlesztési projektet már le kellett volna zárni, de a megítélt 495 millió forint 90 százalékát még le sem tudták hívni.

A portál emlékeztet: a késésben lévő projektektől – amelyeket nem lehet befejezni az uniós ciklus zárásáig hátra lévő időben – eláll az állam. Ezek nemcsak a további támogatástól esnek el, de a beruházás teljes összegét elbukják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik