Belföld

Jeszenkszy Géza: tragédia lehet, ha Oroszországot választjuk

A volt külügyminiszter szerint tragédiához vezethet, ha Magyarország a nyugat-európai jóléthez vezető helyett Oroszország útját választja. A középutas manőverezés pedig nem megoldás.

Jeszenkszy Géza az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy Magyarországnak el kell döntenie, a virágzó gazdasággal bíró Amerikához, vagy a válságban lévő Oroszországhoz húz. A középutas megoldás szerinte azért nem elfogadható, mert az ilyen manőverezések történelmünk során mindig veszélyesek voltak.

Az egykori washingtoni nagykövet kifejtette, hogy alaptalanok azok a jobboldali sajtóban és a kormány egyes politikusai által is megfogalmazott vádak, amelyek negatív színben tüntetik fel az Egyesült Államok Magyarországgal kapcsolatos politikáját. (Lázár János szerint a német és amerikai baloldali sajtó „hadjáratot folytat” a kormány ellen – a szerk.) Emellett nevetségesek azok az állítások is, amelyek az Egyesült Államokat teszik felelőssé az ukrajnai konfliktus kirobbanásáért. Nincs értelme ujjat húzni legfőbb szövetségesünkkel, pláne akkor, ha ez teljesen alaptalan – mondta Jeszenszky Géza.

Az Antall-kormány külügyminisztere nem először fogalmazza meg az Egyesült Államokkal szembeni politikával kapcsolatos kételyeit. Egy múlt heti konferenciára írt levelében úgy fogalmazott, hogy Magyarországon nagy a tudatlanság az amerikai életformával kapcsolatban, és különösen az Egyesült Államok politikáját illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik