Belföld

A volt nagykövet kikelt az Amerika-ellenesség ellen

"Magyarországon nagy a tudatlanság az amerikai életformával kapcsolatban, és különösen az Egyesült Államok politikáját illetően" - írta a volt külügyminiszter és nagykövet.

Az Egyesült Államokból hazatérő ösztöndíjasoknak szerveztek konferenciát még szombaton, amelyen az új amerikai nagykövet, Colleen Bell is jelen volt. Jeszenky Géza, aki 1998 és 2002 között, vagyis az első Orbán-kormány idején washingtoni nagykövet volt, levélben köszöntötte a résztvevőket. Az üzenet tartalmát az Index közölte.

“Az egy dolog, ha nem értünk egyet bizonyos lépésekkel és magatartással; az ilyesmi barátok között gyakran előfordul. De ettől rendkívül különbözik hamis híreszteléseket és alaptalan vádakat terjeszteni egy olyan országról, amely véleményem szerint továbbra is a Jót képviselő erő, és amely harcol a gonosz rendszerek és üzelmek ellen. Kötelességemnek gondolom, hogy amennyire erre lehetőségem van, tájékoztassam a magyar közvéleményt az Egyesült Államok értékeiről és valódi szándékairól” – fejtette ki véleményét a volt diplomata. 

Jeszenszky szerint az Egyesült Államok sem tökéletes, de csodálkozna azon, ha az Amerikát megjárt ösztöndíjasok ne váltak volna az ország barátjává. 

A tanácskozáson mások mellett felszólalt Szuromi Szabolcs, a rendezvénynek helyet adó Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Vámos Miklós író.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik