Belföld

Hatalmas bukta lett a katonai rádiók cseréjéből

katonai rádió (katonai rádió)
katonai rádió (katonai rádió)

A 2003-ban megrendelt készülékekről kiderült: nincs is szükség csaknem tízezer új rádióra, ráadásul a leszállított rádiók sem feleltek meg a követelményeknek. A szállító ellen közben vesztegetés miatt nyomoznak.

Megvesztegetés gyanújába keveredett a norvég, állami résztulajdonú Kongsberg hadiipari konszern egy romániai üzlet miatt – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. A cég ellen a román és a norvég rendőrség is nyomoz.

A cégtől Magyarország még 2003-ban, egy 2002-es pályázat nyomán szerzett be katonai rádiókat, az ügylet azonban sokáig elhúzódott és pereskedéssel zárult. A beszerzést már a kezdetekkor perelték a vesztes cégek, a Thales és a Siemens, majd magyar szakértők is rögzítették, hogy a kézirádiók nem felelnek meg egyes paramétereknek. A norvégok mégis elküldték az első szállítmányt, majd szoftvermódosításra azokat visszaszállították Norvégiába.

A szocialista Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége alatt aláírt szerződés 9312 katonai rádióról szólt, amelyeket 2013-ig kellett volna leszállítania a Kongsbergnek 36 milliárd forintért. Később Szekeres Imre minisztersége idején felére módosították a beszerzés mértékét a műszaki és jogi problémák miatt, továbbá az is kiderült, hogy a honvédségnek nincs is szüksége ennyi új rádióra.

Az elmaradt szállítások miatt a Kongsberg 2009 végén választottbírósághoz fordult, a 2010-es kormányváltás után pedig új megállapodás született, mely alapján csak a honvédség igényeinek megfelelő számú berendezést vásárolják meg, a program határidejét pedig 2013-ról 2018-ra tolták ki, ami a változatlan ár mellett kedvezőbb költségvetési eloszlást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik