Belföld

Nem hagyjuk! – több ezren a kormányellenes tüntetésen

Megtelt a József nádor tér és később a Kossuth tér is a Nincs hova hátrálnunk! elnevezésű tüntetésen, amelyen rendszerváltozást és demokráciát követeltek a résztvevők.

A tüntetés felhívása szerint a tiltakozók célja a jogok közös megvédése, a társadalmi igazságtalanság elutasítása, valamint az összefogás és az, hogy alternatívát találjanak, ha a kormány továbbra is semmibe veszi őket.

Az elégedetlenség okaiként a szociális megszorításokat, az oktatási rendszer átforgatását, a társadalom elbutítását, a NAV-botrányokat, a kitiltási ügyeket, a mértéktelen korrupciót és hazugságokat, az egészségügy helyzetét és a magyarországi lakhatás kritikus helyzetét említik.

A rendezvényen felszólal Gács Anna (oktatási hálózatok közös szónoka), Szalai József (Rosta Rokkant Mozgalom), Györkös Ágnes (civil), Kiss Csaba (Rehab Critical Mass), Jónás Amália (A Város Mindenkié), Cseh Katka (Népharag csoport), Krasznahorkai Emma (Nem Némulunk el csoport), Szilvási István (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány), Mendrey László (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet), Marek Bertram (hallgató) és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

A Kettős Mérce blog helyszíni tudósítása szerint megjelent a tömegben Budaházy György, aki lökdösődött a rendőrökkel, majd kivezették és igazoltatták. 

A fővárosi kormányellenes tüntetés mellett utcára vonulnak Békéscsabán, Debrecenben, Dunaújvárosban, Gyöngyösön, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Siófokon, Sopronban, Százhalombattán, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán is. E mellett legalább nyolc külföldi nagyvárosban tüntetnek a kormány ellen, Európában és Amerikában egyaránt.

A budapesti megmozdulás szervezői azt is kérik a résztvevőktől, hogy ha tehetik, a József nádor térre vigyenek magukkal egy cipősdoboznyi játékot, amit karácsonyig eljuttatnak rászoruló gyermekeknek.

UPDATE1

Helyszíni tudósítónk szerint tele van a József nádor tér, a terület háromnegyed részén sűrűn állnak az emberek. A tüntetők európai uniós és magyar zászlókkal jöttek, a transzparensek szövegei hasonlóak a korábbi kormányellenes tüntetésen látottakéhoz. Van egy No Gucci sale! feliratú tábla is, ami nyilvánvalóan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó több százezer forintos táskájára utal.

UPDATE2

Kollégánk Budaházy György megjelenéséről a következőket jelentette. A szélsőjobbos figura mintegy 20 emberével és egy Árpád-sávos zászlóval, illetve egy Európa nem! feliratú táblával jelent meg. A tüntetők körbevették őket, miközben a Nácik, haza! rigmust skandálták. Budaházyt a rendőrök kivezették, majd igazoltatásuk után felszólították a társaságot a helyszín elhagyására.

Fotó: Hír24

UPDATE3

Orbán Viktor-paródiával kezdődött a rendezvény, mégpedig annak a Varga Ferenc Józsefnek az előadásában, akinek Vida Ildikó-jelenetét nem engedte leadni a közmédia. Utána a szónokok az oktatás és a felsőoktatás, a lakhatás és a rokkantnyugdíjak tönkretételéért, elvételéért kárhoztatták a kormányt. A beszédek közben és után rendre felhangzik a Mocskos Fidesz! skandálás.

UPDATE4

Vonulnak a tüntetők, a tömeg eleje az MTA épületénél jár. A tüntetők első állomása a NAV székháza lesz. Közben zajlanak a tiltakozások a nagy vidéki városokban is. A hvg.hu szerint Szegeden háromszázan tiltakoznak a kormány intézkedései ellen, Pécsett nagyjából ugyanennyien. Szombathelyen a rossz idő miatt – esett az eső – 7 óra tájban véget ért a kormányellenes megmozdulás, ami mintegy száz ember részvételével zajlott. Erről a Nyugat.hu számolt be.

UPDATE5

Vissza Budapestre. Néhány transzparens felirata: Orbán, itt a vég!, Maffiakormány, Vasárnap=vásárnap. Van egy molinó, ami Orbán Viktort foci közben, a földön hasalva ábrázolja, fölötte a felirat: Game over.

UPDATE6

Tüntetnek Londonban és Párizsban is. Gyors helyzetjelentésünk következik először a francia fővárosból. “A Place Saint Sulpice-en kb. 20-an vagyunk, molinókkal, transzparensekkel. Legtöbbünk magyar fiatal diák és dolgozó, de jöttek francia barátok, egyetemisták is. Szerintuk a demokrácia közös ügyünk. Jó hangulat van, beszélgetünk, olvasgatjuk a transzparenseket.” Londonból ezt a beszámolót kaptuk: “Londonban egyelőre 15 ember, folyamatosan érkeznek újak. Vegyesen vannak egyetemisták és fiatal felnőttek, van család is két kisgyerekkel. Az idő jó, nincs szél vagy eső. A hangulat jó, többen hoztak transzparenseket, de a szervezők is biztosítanak.Peter’s Hill a pontos helyszín.”

UPDATE7

Ezalatt Budapesten a Kossuth térre ért a tömeg. Tudósítónk helyszíni tapasztalata szerint a szervezés nem a legtökéletesebb. A József nádor téren rossz volt a hangosítás, a tüntetők nehezen hallották a szónokokat. A NAV-székházhoz érve került elő a hangosításos autó, ott már normálisan szólt minden. A demonstrálók elég nehezen vonultak a szűk utcákban, ezért többen lementek a rakpartra. 

A Parlament előtt óriási a rendőri készültség. A demonstráción ott van a Hír TV stábja biztonsági őrök védelmében. Egyik riporterük az ilyenkor elmaradhatatlan Császár Attila. Kollégánk azt mondta, a tüntetők ezúttal meglepően toleránsak a stábbal, messze nem kapnak annyi bekiabálást, mint a korábbi tiltakozó rendezvényeken.

UPDATE8

A Kossuth tér is megtelt. A tüntetők azonban a téren vannak, nem pedig az Alkotmány utca torkolatánál, ahova a szervezők a színpadot állították. A téren sokan kvázi egyszemélyes performace-okat adnak elő. Egy srác például leült a rendőrsorfal elé, és azt kiabálta, hogy gyíkká akarják változtatni. Azonnal a fotósok és az operatőrök kedvencévé vált.. Példáját sokan követték.

 Fotó: Hír24

Egyik tudósítónk szerint alapvetően vidám a hangulat, a tüntetők kezdenek külön életet élni. Az Orbán, takarodj! azért elég erősen zúg. Azt is kiabálják a demonstrálók az Országház előtt, hogy Adjátok ki Kövér Lászlót és Orbán Viktort!

UPDATE9

Párizsban a tüntetők bejelentették, hogy létrehozták a Kreatív Ellenállás nevű, külföldön élő magyar fiatalokat tömörítő szervezet párizsi sejtjét. A francia fővárosban a demonstrálók tiltakoztak a kormány antidemokratikus magatartása ellen, és kifejezték szolidaritásukat az otthoniakkal.

 Fotó: Hír24

Londonban Szabó Sándor, a Kreatìv Ellenállás egyik alapitoja felolvasta azt a 12 pontot, amely szerint Magyarország már nem demokrácia. A tüntetők ilyen feliratokat tartottak a kezükben: Adózó vagyok, Emigráns vagyok, Internetező vagyok, Egyenlő vagyok.

 Fotó: Hír24

UPDATE10 

Ultrák tűntek fela Kossuth téren a Parlament előtt. Tudósítóink szerint kezd elfajulni a rendezvény, mert néhányan pillepalackokkal dobálják a rendőröket, akik egy lányt kiemeltek a tömegből, és elvitték. A tüntetés kettészakadt, mert a résztvevők egyik fele a szónoklatokat hallgatja, a másik a rendőrsorfal előtt akciózik. A szervezők bemondták, kérik, hogy senki se támadjon a rendőrökre. A rohamrendőrök sisakot húztak, és kezdenek alakzatot felvenni.

UPDATE11

Elengedték a lányt a rendőrök. Igazoltatták, és bele kellett mondania a hatóság kamerájába, hogy nem keletkeztek sérülései. A lány tudósítónknak azt mondta, a lökdösődésben az egyik rendőr sisakja a hóna alá szorult, ezért emelték ki a rendőrök, mert azt hitték, elvette. 

UPDATE12

Az utolsó szónoklatok is véget értek, a szervezők bejelentették a tüntetés lezárását. Egyben kérték a résztvevőket, békésen vonuljanak el. A tömeg a Himnuszt énekli.

UPDATE13

Magát a banánköztársaság katonájának mondó férfi fegyvernek látszó tárgyat fog a rendőrökre.

Fotó: Hír24

UPDATE14

Tűzzük ki! – kiabálják az emberek, ahogy megjelent az EU zászlaja az egyik parlamenti oroszlánnál.

Fotó: Hír24

UPDATE15

Könnygázt fújtak a rendőrsorfal előtt tömörülőkre a rendőrök. Lefújták az ATV operatőrét, szemészetre kellett vinni. Állítólag többen megpróbálták benyomni a Parlament lépcsőjénél felálló rendőrkordont. Tudósítóink szerint a Kossuth téren egyébként már csak mintegy háromszázan lehetnek.

UPDATE16

Kezdődik a kiszorítás a Kossuth téren. Egy srácot és a korábban előállított, majd elengedett lányt fejbe vágták a rendőrök, mert valakik hátulról nekiszorították őket a rendőrsorfalnak, mire ez volt a reakció. Most már tényleg csak kevesen vannak a téren.

UPDATE17

Itt a vége, fuss el véle. Egyik tudósítónk szerint gyakorlatilag kiürült a tér, alig ötven ember van már csak. A rendőrök is visszarendeződtek és levették a sisakjukat. 22 óra tájban úgy tűnik, a tüntetés nem hivatalos, spontán része is befejeződött.

UPDATE18

A végére prominens személy kapcsolódott be a mai tüntetésbe, ráadásul meglehetősen távolról. John McCain, republikánus szenátor, aki korábban az eddig elhangzott egyik legkeményebb kritikával, az újfasiszta jelzővel illette Orbán Viktort, ezt posztolta ma hivatalos facebook oldalán.

 

Arra a táblára hívja fel a figyelmet, amelyre az egyik tüntető azt írta: “Igazad van McCain.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik