Belföld

Simicska “befűtött” a pártoknak Veszprémben

Azzal, hogy indul a veszprémi időközi választáson, Simicska Lajos alaposan keresztbe tehet a Fidesznek. Török Gábor bejelentése is pikáns helyzetet teremtett. A baloldal egyelőre kivár és jelöltet keres.

Az Index új információkat és találgatásokat egyaránt tartalmazó helyzetelemzése szerint a Fidesz számára azért is kellemetlen Simicska akciója, mert – ha tényleg elindul egy fideszes jelölttel szemben –, akkor az óriási kihívást jelent a kormánypárt számára. Olyan ügyek kerülhetnek napvilágra ugyanis, ami a Fidesznek okozhat veszteséget. A pártban ugyanakkor nem tartanak attól, hogy Simicska szerezné meg a veszprémi mandátumot.

Simicska és Csányi, Csányi és Török Gábor, Török Gábor és a pártok

A Fidesz most arra vár, hogy Orbán Viktor hazaérkezzen Dél-Koreából, hátha neki információja van Simicska szándékáról. A Fideszben volt, aki poénkodással próbálta elütni a párt számára is kellemetlen ügy élét. Az egyik belső terjesztésű vicces magyarázat szerint Simicska a képviselői mentelmi jogra hajt, ezért merült fel az indulása.

A legtöbben azonban “fenyegetésnek/zsarolásnak/taktikázásnak tartják a lépést”, ami kizárólag arra szolgál, hogy Simicska kicsikarja a békülő telefonhívást Orbántól.

Egy másik fideszes magyarázat szerint az motiválhatta a bejelentést, hogy néhány nappal korábban Török Gábor politológus is meglebegtette saját indulását. Török ugyan arról írt, hogy egy pártkötődés nélküli, az ügyeket magukat néző, a választók számára racionális döntést kínáló jelöltként képzelte el magát, a kormányoldalon viszont Csányi Sándor OTP-vezér embereként tekintettek rá. Török időközben már vissza is lépett, de a Fideszben arról beszéltek, Simicskát felpiszkálhatta, hogy a rivális nagyvállalkozó, Csányi Sándor kezébe kerülhet a kétharmad sorsa.

Ugyanakkor többen is találgatnak, vajon mégis miről beszélgethetett a veszprémi indulás pedzegetése előtt éppen egy nappal, szombaton Török Gábor és Orbán Viktor, akik a Felcsút–Haladás-meccset nézték meg.

Az Index információi szerint az LMP is hajlandó lett volna Török Gábort támogatni. Török mögé a Jobbik is felsorakozott volna, ezt be is jelentette a szélsőjobbos párt. Az LMP viszont megvárta volna, amíg Török hivatalosan is bejelenti indulását és összegyűjti a szükséges ajánlásokat. 

Eközben a baloldalon

Törökkel az MSZP is tárgyalt volna. A szocialisták ugyanis olyan jelöltet akarnak, akit a baloldali szavazók és a többi ellenzéki párt is elfogad, képes megszólítani bizonytalan, Fideszből kiábrándult szavazókat, és aki sokkal esélyesebb jelöltnek tűnik, mint a Jobbiké.

Amikor a baloldali pártok az év elején megkötötték az összefogást (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP), abban is megállapodtak, hogy az egyéni körzetekben egy időközi választáson az a szervezet jelölhet, amelyik eredetileg megkapta a körzetet. Így történt ez Újpesten, miután Kiss Péter meghalt: az MSZP Horváth Imrét jelölte. Veszprémben szintén az MSZP jelöl, több szocialista politikus azonban most hangsúlyozta, ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy MSZP-s lesz a jelölt. A szocialisták hajlandóak beállni bárki mögé, aki helyben népszerű és elfogadható a baloldaliaknak, és abba is belemennek, ha az függetlenként szeretne indulni.

A lap úgy tudja, az MSZP egyik vezetője, Gőgös Zoltán elnökhelyettes a múlt héten tárgyalt a NAV-botrányt kirobbantó Horváth Andrással, a mostani tüntetések egyik szószólójával, hogy elindulna-e a baloldal támogatásával. Rajta kívül szóba került Rácz Jenő, az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere is. Mesterházy esetleges indulása viszont állítólag kamu, mert a lap szerint a volt MSZP-elnök annak ellenére, hogy veszprémi, szinte kizárta az indulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik