Belföld

NAV-botrány: sötétben tapogatózás és elhallgatás

Nem jutottunk közelebb az igazsághoz az október 6-án kipattant kitiltási ügy kapcsán az Országgyűlés nemzetbiztonsági ülése után sem. Talán jövő héten: a következő ülésre André Goodfriend, Pintér Sándor és Szijjártó Péter is meghívót kap. Vida Ildikó viszont valószínűleg nem.

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen tárgyalt a Nemzeti Védelmi Szolgálat megalakulása óta végzett korrupcióellenes tevékenységéről, ezen a napirendi ponton esett szó a hetek óta terítéken lévő NAV-ügyről – mondta el Németh Szilárd a bizottság alelnöke, aki hozzátette: “Bár egyébként nem kellett volna, mert a napirend nem erről szólt”. A Fidesz álláspontja nem változott, konkrét adatokat szeretnének kapni az amerikaiak által nehezményezett ügyekben, ezért Németh Szilárd javaslatára André Goodfriend zárt ülésen történő meghallgatásáról döntött a fideszes többségű testület. A diplomáciai protokollnak megfelelő előszéítés keretében Molnár Zsolt, a bizottság elnöke hamarosan felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és az amerikai nagykövetséggel.

“Fontosnak tartom, hogy a vád és a vádaskodás közötti ellentétet feloldjuk, és a bizottsággal hiteles tényekkel, adatokkal, dokumentumokkal alátámasztott tájékoztató érkezzen, úgymond első kézből” – mondta el Németh, aki hangsúlyozta: ha a kért adatokat nem kapják meg, “az Országgyűlés nem tud lépni semmit”. Újságírói kérdésre a politikus elmondta: azért Goodfriend beszámolójára kíváncsi, mert ő rendelkezik indormációkkal, Vida nem.

“Vida Ildikó következetesen állítja, hogy nem tud semmit a konkrét ügyről, Goodfriend úr pedig következetesen állítja, hogy tények vannak a kezében, innentől kezdve érdemes azt az embert meghallgatni, aki elismeri: tényekkel rendelkezik az ügyben.”

Az ülésen szóba került a Bunge-botrány is, amellyel kapcsolatban korábban Varga Mihály gazdasági miniszter is megszólalt.

Németh Szilárd második javaslatát is elfogadták: a jövő héten esedékes következő ülésre a NAV-ot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium vezetőjét, Varga Mihályt, illetve a vizsgálatért felelős Belügyminisztérium fejét, Pintér Sándort is meghívják. “És akkor ezzel azt gondolom, egyszer s mindenkorra tisztázhatjuk ezt az esetet” – zárta mondandóját Németh Szilárd.

 
Fotó: Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese mikrofonok kereszttüzében

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa csak egyetlen javaslatot tett, az viszont nem ment át a bizottságon. Szelényi kezdeményezte: amennyiben bármely kormányzatban dolgozóval szemben korrupciógyanú merül fel, vessék alá magukat egy komoly vizsgálatnak a nyilvánosság előtt. Németh Szilárd a Fidesz képviseletében a nyílt szavazás előtt elmondta: a mai kormányülésen vitattak meg egy olyan törvényt, amely hasonló fókusszal rendelkezik, így a tartózkodás mellett maradnak. Későbbi sajtótájékoztatóján a sajtó további részleteket szeretett volna tudni a jövő héten a parlament elé kerülő törvényről, azonban a bizottság alelnöke nem szolgált információkkal. “Az államtitkár úr arról tájékoztatott, hogy azt a helyzetet kívánják feloldani, amilyen helyzetbe kerültünk azáltal, hogy aki érintett az ügyben, az nem köteles bejelentést tenni, aki meg adatokkal bír, az nem köteles odaadni.”

Itt sincsen Vida Ildikó

Ahogyan korábban megírtuk, az ülésre várták Vida Ildikót is, aki azonban helyettesét, Varga Árpádot küldte maga helyett. Távolléte okát nem tudtuk meg, Vidának ebben az esetben nincsen beszámolási kötelezettsége. “Ha tovább folytatódik a maszatolás, nem sok értelmét látom” – mondta Molnár Zsolt azzal kapcsolatban, hogy a bizottság elnökeként meghívja-e a következő ülésre a NAV vezetőjét, akit ma viszont hiányolt. Elmondta: egyetlen esetben van elfogadható magyarázat Vida Ildikó távolmaradására – ha a csúcsvezető a párt reggeli közleményének hatására lemondott. A politikus szerint a zárt ülésen sem hangzottak el új információk a kitiltási üggyel kapcsolatban, “továbbra is a sötétben tapogatózás és az elhallgatás zajlik.”

Molnár az amerikai ügyvivő meghallgatásával kapcsolatban elmondta: rendkívül udvariatlan lépés bizottsági határozattal, a nemzetközi diplomácia szabályait felrúgva az Egyesült Államok ügyvivőjét a nemzetbiztonsági bizottság elé idézni. Hangsúlyozta: többségi döntés született, az MSZP és az LMP nem támogatta a javaslatot már csak azért sem, mert magyar ügyről van szó.

Ki nem mondott igazat?

“Azoknak a kormánytagoknak kell a meghívottak sorában ülni, akik az elmúlt hetekben azt állították, nem tudják, kik a kitiltottak. Vida Ildikó interjúját követően egyértelmű, hogy valaki a kormányból hazudott” – jelenetette ki Szél Bernadett LMP-s bizottsági tag, aki abszurdnak nevezte, hogy Németh Szilárd kezdeményezte Andé Goodfriend meghívását. A képviselő szerint ez egy elterelő hadművelet a Fidesz részéről. “Itt érintett Lázár János, Varga Mihály, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, azok, akik az elmúlt hetekben nyilatkoztak. Nem tudjuk, hogy ki nem mondott igazat.” Szél Bernadett szerint a kormány végig “bevédte” Vida Ildikót, ma pedig tételesen felolvasták neki, mely törvények alapján bújhat ki a vezető közelezettségek alól, ezért megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehetne úgy módosítani a törvényeket, hogy az egérút megszűnjön.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat beszámolójával kapcsolatban az LMP-s politikus csalódásának adott hangot, szerinte a konkrét NAV-ügy helyett általános területekről, a nagy, hálózatszerű összefonódások helyett kis halakról esett szó, lényegi kérdéseire nem kapott választ. “A következő lépés mindenképpen az, hogy kormánytagok üljenek a nemzetbiztonsági bizottság elé.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik