Belföld

Az ellenzék a NAV-elnök kirúgását követeli

Az MSZP, az LMP, a Jobbik, az Együtt-PM és aMagyar Liberális Párt is felszólította Orbán Viktort, hogy menessze Vida Ildikót. Emellett a kormánytól azt várják, magyarázzák meg, miért hazudtak a kitiltottak listájáról. A DK fiatalokkal akciózik.

A Liberálisok felszólították Vida Ildikót, hogy azonnal mondjon le tisztségéről. Ha ezt nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége meneszteni az adóhatóság “korrupciógyanúba keveredett elnökét” – írták közleményükben.

Szerintük távozniuk kell azoknak az érintetteknek is a NAV-tól, akiket Vida Ildikó név nélkül, munkatársaiként emleget, s akik szintén a kitiltottak listáján szerepelnek.

Miért hazudtak?

Az MLP szerint teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha az adóhatóság elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel. Magyarország elemi érdeke, hogy ilyen személy egyetlen percig se tölthesse be a NAV elnöki tisztséget, és más állami feladatot se láthasson el – tették hozzá.

A liberálisok arra is választ várnak a kormánytól, miért tagadták, hogy tudják, kik szerepelnek a listán, holott Vida Ildikó most elismerte, tájékoztatást adott a kormánynak kitiltásáról – írja az MTI.

Az ügyészségtől is lépést várnak

Az Együtt-PM Szövetség azon túl, hogy ők is a NAV-vezető leváltását követelik Orbán Viktortól, azt kérik, hogy a legfőbb ügyész indítson eljárást az ügyben.

A közleményük szerit Vida Ildikó mai nyilatkozata fontos, de korántsem elegendő lépés. Amellett, hogy elismeri kitiltását, azt állítja, hogy „a kormány tudott az ügyről”.

Az Együtt-PM úgy látja, a magyar társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, főként a NAV-ban. Szerintünk ez olyan szintre ért, hogy a kormányfő beavatkozása szükséges. A közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra még csak a korrupció gyanúja se vetülhessen.

Mint írják, felszólítják Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a Szelényi Zsuzsanna és Szigetvári Viktor által már megtett feljelentés alapján, azonnal indítson eljárást, és annak eredményeiről folyamatosan tájékoztassa a nyilvánosságot.

MSZP: már ma le kell mondania

Lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője is. Sajtótájékoztatón közölte, ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát.

Szólaljon meg az a kormánytag, aki az elmúlt két hétben tudott a NAV-elnök, illetve más köztisztviselők kitiltásáról, és közölje, kik érintettek még az ügyben – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint nem Vida Ildikónak kell vizsgálódnia, hanem őt kell vizsgálni.

LMP: Vida több kérdést nyitva hagyott

Az LMP szerint sem maradhat Vida Ildikó az adóhatóság élén, és szerintük a NAV-ot pedig át kell világítani. Érthetetlennek tartják, hogy miért gondolta az adóhatóság vezetője, hogy hetekig bujkálhat a kérdések elől, gyanúba sodorva az általa irányított intézményt.

Vida Ildikó nyilatkozata szerintük több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol. Ki az, akinek Vida Ildikó a kormányból szólt? Ha nem Varga Mihálynak, akkor kinek? Ez a személy értesítette-e a nemzetgazdasági minisztert? Ha nem, miért hagyták ki Varga Mihályt egy, a tárcája alá tartozó ügyből? A többi érintett NAV-osról kik tudnak a kormányból? Felszólítja-e Varga Mihály a távozásra Vida Ildikót?

Ezek után nem egy újabb, két nap alatt lezavart belső vizsgálatra van szükség, hanem a NAV teljes átvilágítására, és a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Orbán Viktornak pedig meg kell szólalnia azok után, hogy miniszterei folyamatosan hazudoztak a botrány kirobbanása óta.

A DK fiatalokkal akciózik

A Demokratikus Koalíció fiataljai a Képviselői Irodaházhoz szerveztek megmozdulást – derül ki a Facebook oldalukról. A Nemzetbiztonsági Bizottság ülésére érkezőket egy molinóval fogadták, amelyre azt írták: „NAVRA MAGYAR! Korrupt kormánynak, korrupt az adóhivatala is. Mint írják, rengeteg autós dudálással köszönti a transzparenst a rakparton.

 
Fotó: Facebook 

 

Ha a kormány hazudott, akkor megjelent a korrupció is?

A Jobbiktól Szilágyi György reagált a Vida-ügyre. A párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján ellentmondásosnak minősítette, hogy Vida Ildikó közlése szerint tájékoztatta a kormány egy illetékesét az Egyesült Államokból való kitiltásáról, a kormánytagok ugyanakkor ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek az elmúlt hetekben. Az elnök korábbi nyilatkozatával párhuzamot állítva felvetette: ha a kormány hazudott, akkor megjelent a korrupció is?

A jobbikos politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy az áfacsalásokat kifogásoló étolajipari cégnek, a Bunge-nak azt ajánlották informális úton, hogy legyen a kormány stratégiai partnere és a megnőtt bevételeiből 10 százalékot utaljon át egy kormányközeli alapítványnak. Szilágyi György arra vár választ, hogy ugyanezt a rendszert alkalmazták-e a többi, több tucat külföldi partnercéggel is. Kijelentette: az érintetteknek le kell vonni a következtetéseket, s a NAV elnökének le kell mondania tisztségéről, mert ezzel mentheti meg a hivatalt attól, hogy korrupcióra épülő szervezetként éljen a köztudatban.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetben megjelent interjúban azt nyilatkozta, azok között van – a NAV több más munkatársa mellett – , akiknek az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette. A döntésről levélben értesítették, amelyben nem írtak konkrét ügyet, csak egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak, amelyikben van egy passzus, hogy felfüggeszthetik a belépési jogát annak, aki korrupcióban érintett vagy abból hasznot húz. Vida Ildikó hangsúlyozta: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese.

A NAV elnök közölte azt is, hogy a kormányban egy illetékesnek jelezte kitiltásáról szóló döntést.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik