Belföld

Deutsch: politikailag önsorsrontó az internetadó

Magyarországot illetően a szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatban fogalmaz meg kritikát az amerikai kormányzat, és a szabadságjogok általuk vélt magyarországi korlátozására a szabadságjogok korlátozásával reagál - mondta a Magyar Hírlapnak adott, pénteken közölt interjújában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A politikus azt mondta: a vita még nem jelenti azt, hogy ne maradt volna fenn a barátság. Hozzátette: az Amerikai Egyesült Államok Magyarország egyik kitüntetett jelentőségű szövetségese, a két ország a világ legnagyobb, legerősebb és leghatékonyabb katonai-védelmi rendszerében, a NATO-ban működik együtt. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és Magyarország fontos gazdasági partnerei is egymásnak. Úgy fogalmazott: hiszi, hogy ez szövetségesi viszony, még ha néhány kérdésben van is vita a felek között.

A keleti nyitás politikájával összefüggésben azt mondta: „Amit teszünk, az a magyar gazdaság fejlődése és gyarapodása érdekében a korábbinál sokkal intenzívebb, nagyobb volumenű és jelentősebb üzleti kapcsolatrendszer kiépítése a tőlünk földrajzilag keletre fekvő és jelentős gazdasági erővel bíró térségek országaival: Oroszországgal, Kínával, Indiával, Japánnal vagy az ázsiai kistigrisekkel, az arab világ nem csupán kőolaj és földgáz termeléséből élő államaival.” Szerinte ez évtizedek óta evidencia Európában vagy az Európai Unió más tagjainál.

“Újjáépítjük a Szovjetunió szétesésekor még meglévő gazdasági kapcsolatainkat most, az ázsiai gazdasági térség robbanásszerű fejlődésének idején” – tette hozzá. Szerinte ostobaság ezt úgy beállítani, mintha ez az adott országoknak a világpolitikában képviselt álláspontjának a kritikátlan támogatását, a szabadságjogok tiszteletben tartásával kapcsolatos politikájuknak a helyeslését jelentené.

Deutsch Tamás megismételte korábbi bírálatát az internetadóval kapcsolatban, úgy véli, ez komoly és tovaható negatív következményekkel járó, politikailag önsorsrontó döntés lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik