Belföld

Az EU is rászáll az Orbán-rendszerre

A Heti Válasz összerakta, hogy az EU is sokallja Orbán orosz közeledését, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ezért novembertől bedurvulnak.

A Heti Válasz beharangozója szerint az USA után az EU is megelégelte, hogy Orbán Viktor rendszere folyamatosan elárulja szövetségeseit és az európai értékeket. Ezért eddig még nem látott szankciókat is készek bevetni Magyarország ellen.

A lap tudni véli, hogy az újonnan felálló Európai Bizottságban már megszületett a politikai döntés a lehető legerőteljesebb eljárásokról. A Heti Válasznál úgy vélik, hogy a hangulat az ukrajnai események és a tusnádfürdői beszéd után változott meg alapvetően Magyarország ellen fél éve, addig még el lehetett volna adni a szokásos illiberális lépéseket.

Az EU legalább három éve ugyanazt mondja

Az utóbbi három évben az EU, az utóbbi egy évben az USA folyamatosan jelezte a magyar demokráciával, az európai értékekkel, illetve szövetségesei elárulásával kapcsolatos aggályait, amelyek azonban süket fülekre találtak a magyar kormányban. Az USA esetében például a Külügyminisztériumot Orbán olyan szinten alakította át, hogy az apparátus képtelennek bizonyult ezeknek a jelzéseknek a felfogására és továbbítására. Minden közép-európai ország egyensúlyoz a Nyugat és Moszkva között, Orbán viszont már legalább három éve átlépte ezt a határt. Az ügyek: Paks2, Déli Áramlat, Ukrajnának történő gázszállítás leállítása.

A magyar belpolitikával kapcsolatos kritikák legjobb összefoglalását Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere adta tegnap. Szerinte az európai demokrácia liberális demokrácia, és bár az elmúlt években egy sor olyan döntés született Magyarországon, amelyek, ha elszigetelten nézik azokat, még nem adnak okot különösebb aggodalomra. “Ha azonban az egyes építőkövek egy mozaikká állnak össze, akkor arról beszélni kell” – mondta. A fontosabb konkrét ügyek: a független intézmények (pl. Alkotmánybíróság) kiüresítése, állami szintű korrupció, a civilszervezetek ellen rendőri fellépés, médiatörvény, internetadó. Ezek és más ügyek együtt adják ki a NER-t, amely nem más, mint az európai demokrácia szisztematikus lebontása.

Bár a beharangozó nem említi, “a lehető legerőteljesebb eljárás” nyilvánvalóan a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének alkalmazása. Ez lehetővé teszi egy uniós ország tagállami státuszának felfüggesztését, ha egy tagállam rendszeresen és tartósan megsérti az Európai Unió alapértékeit, így például a demokráciát, a liberalizmust, illetve nem tiszteli az emberi jogokat vagy a hatályos törvényeket.

A holnapi lapszám a beharangozó szerint mindenesetre választ ad majd azon kérdésekre, hogy:

– ki fogja vezényelni a Bizottság részéről a vizsgálatokat,
– mely területen várhatók szankciók
– és miért fogyott el az Európai Néppárt türelme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik