Belföld

Újra változik a benzin ára

Szerdától a Mol 6 forinttal csökkenti a gázolaj és 9 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát.

Ezzel a gázolaj literenkénti átlagára 409-410 forintra, a 95-ös benziné 403-404 forintra mérséklődik. Előzőleg pénteken 4 forinttal csak a gázolaj ára csökkent. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A GKI Energiakutató szerint az elmúlt egy évben a benzin ára 2,6%-kal nőtt, a gázolajé 1%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 1 százalékkal több benzint és 4,7 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy éve – írták. Hogy meddig tart a magyar autósoknak kedvező tendencia, azt nem tudni, egyelőre az alacsony kereslet mellett a dollár erősödése miatt gyengülnek a piaci jegyzésárak.

A Nemzetközi Energia Ügynökség idén a vártnál lassabb olajkereslet-bővülésre számit. Új előrejelzése szerint 2014-ben napi 700 ezer hordóval nőhet a globális olajkereslet, ez a korábban jósoltnál napi 200 ezer hordóval kevesebb. A NEÜ öt éve nem jósolt ilyen lassú növekedést. 2014 szeptemberében napi 93,8 millió hordó olaj volt a globális kínálat és a NEÜ új számai szerint december végére is csak napi 92,4 millió hordót ér el a kereslet, azaz telített a piac.

A kiegyensúlyozatlanságra utalnak a világpiaci árak is, amelyek hetek óta csökkennek. A Brent olaj hordónkénti ára a határidős piacon kedd délután 87,92 dollár volt 1,09 százalékos napi csökkenés után, a WTI olaj hordónkénti ára 84,85 dollár 1,04 százalékos visszaesés után.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai még nem fogták vissza egységesen a kitermelésüket, hogy megállítsák az árak csökkenését. A tagországok inkább megosztottak, árversenybe kezdtek, hogy megőrizzék, vagy növeljék piaci részesedésüket. Antoine Halff, a NEÜ olajipari és olajpiaci osztályának vezetője szerint egyértelműen nyomás alatt vannak az árak, és ez így is marad, mert a következő időben az olajkínálat gyorsabban nő a keresletnél.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik