Belföld

A kormány egyetértésével készült a nyugatot ostorozó tankönyv

Arra hivatkoznak, hogy hat-nyolc éve íródott a vitatott hetedikes irodalomkönyv, ahhoz képest már az új rendszerben, idén született az első kiadás.

A Hír24 Híradója e-mailben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához azzal kapcsolatban, hogy mennyire gondolják komolyan a hetedikes irodalomtankönyvben leírt „Nyugatimádat napjainkban” című írást, mit szólnak hozzá, hogy ez a szöveg szerepel a kötelezően használt tankönyvben és tervezik-e, hogy felülvizsgálják a vitatott részeket tartalmazó tankönyveket.

A meglehetősen túlideologizált írás mai világunk iránt kel ki, melyben „Disneylandbe látogatunk”, „a CNN-en figyeljük a katasztrófákat” és „ha hazaértünk a plázákból meg a centerekből, valami microsoftos játékkal butítjuk magunkat”, azt a következtetést levonva, hogy a „nyugatimádat” az „igényesebb kultúra iránti igénnyel” megy szembe.

Fotó: Hír24

Kollégáink ugyan még délelőtt jelezték, hogy délután kettőig várnak visszajelzést interjúkérésükre, de a válasz váratott magára fél hatig, a telefont meg nem vették fel a minisztérium sajtóosztályán. Az illetékes Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ebben arról számolt be, hogy az említett tankönyv 6-8 éve íródott és ez az eset is azt mutatja, hogy szükség volt a korábbi tankönyvpiaci rendszer helyett létrejövő állami tankönyvellátásra. Azt is írják, hogy a mai tankönyvfejlesztés „széles társadalmi és szakmai egyeztetésen alapul”, az észrevételek feldolgozását követően alakul ki a végleges tankönyv.

A válasz azért érdekes, mert a szóban forgó, az állam tulajdonába került Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. által kiadott irodalomtankönyv első kiadása idén látott napvilágot, tankönyvvé nyilvánítási engedélyét a tavalyi év végén kapta meg, tehát már az állami tankönyvellátás keretében került a diákok elé. Örvendetes ugyan, hogy „a végleges tankönyv” az észrevételek feldolgozását követően alakul ki, de a nálunk lévő példány is eléggé véglegesnek tűnik, miután megvásároltuk a könyvesboltban és nincs rajta feltüntetve a „kísérleti” jelzés.

Azt viszont megtudtuk, hogy a tankönyvek tartalma a tananyagfejlesztők és szerkesztők hatáskörébe tartozik, de a kormány egyetértésével, tehát hivatalosan is szégyellhetik magukat az informatikusok és filmrendezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik