Belföld

Megveszi az önkormányzat a fűtőerőművet

Az állam kétmilliárd forintos segítséget nyújt az önkormányzatnak a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásához.

Az állam jelentős támogatást biztosít a 2,75 milliárd forintos vételárhoz, így végleg köztulajdonba kerülnek a fűtőerőmű vagyonelemei – mondta el Vargha Tamás, államtitkár.

Cser-Palkovics András Fehérvár polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzatot semmilyen felelősség nem terheli a cég felszámolásáért, viszont felelőssége van a közszolgáltatások biztosításában.
Kiemelte: a 2,75 milliárd forint rendelkezésre állt a város idei költségvetésében, de az állami segítségnek köszönhetőn a kétmilliárd forint ismét tartalékba kerül. Hozzátette: a vételárat az április 17-i határidőig ki fogják fizetni.

Az üzemeltetés és a vagyonkezelés várhatóan a Széphő Zrt.-hez kerül.
A székesfehérvári önkormányzat január 17-én írt alá szerződést a korábban privatizált, majd felszámolás alá került Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásáról a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel.

Az önkormányzat 2012.júniusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft. – amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni – jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek.

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kétszer közvetlenül kifizette.

A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen döntött úgy, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre.

Az akkori döntésről Cser-Palkovics András azt mondta: a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz. Hangsúlyozta: 51 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak a cégben, de a menedzsmentjog – a korábbi szerződések értelmében – teljes egészében a magánbefektetőké, így az irányításba az önkormányzat eddig nem szólhatott bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik