Belföld

A szabadtéri tüzek megelőzéséért

erdőtűz (gyújtogatás, tűz, )
erdőtűz (gyújtogatás, tűz, )

Az enyhe és csapadékszegény tél után hamar megérkeztek az első tavaszias napok. Az emberek jelentős része ilyenkor a szabadba vágyik. Van, aki a kertet takarítja, csinosítja, van, aki bakancsot húz és kirándulni indul. Mindkettő felfrissíti a testet és a szellemet,de nem szabad elfeledkezni a tűzvédelmi szabályok betartásáról.

A tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égő cigarettacsikket eldobni egy másodperc, eloltani száz óra, helyreállítani száz év.

Fejér megyében 2094 tűzeset volt 2012-ben, ezek közül 522 erdőben okozott károkat. A 2013-as adatok sokkal kedvezőbbek, az 1232 tűzesetből 150-szer csaptak fel a lángok szabad területen. A csökkenés okai között találjuk, hogy a 2012-es év tavaszán igen nagy volt a szárasság, míg 2013, gondoljunk csak a márciusi hóhelyzetre már korántsem volt csapadékmentes.

A tűzgyújtás szabályai a tavalyi esztendőhöz viszonyítva az idei évben sem változtak. A tűzvédelmi hatóságok továbbra is rendszeresen ellenőrzik a betartásukat, a szabálysértők pedig szankciókra számíthatnak, amelyek között a helyszíni bírság is megtalálható. Az alábbiakban azok az egyszerű, mindenki által könnyen betartható szabályok következnek, amelyek alkalmazásával megvédjük embertársainkat és környezetünket a tűz pusztításától.

Az erdei sütögetés szabályai

Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartani, és a tűz elleni védelemről is gondoskodnia kell. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi előírások betartása mellett bárki jogosult tüzet rakni.

Az előírások a következők:

– a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;

– a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, ide értve a parazsat is; gondoskodni kell a tűz eloltására alkalmas eszközökről, anyagokról, pl. víz, homok, lapát, amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani,;

– amennyiben már nincs szükségünk a tűzre, azonnal el kell oltani, és meg kell győződni róla, hogy valóban kialudt, távozás előtt takarjuk be földdel a hamut.

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik