Belföld

Eltüntettek részeket az őszödi aktából

Huszonkét dokumentum hiányzik az Alkotmányvédelmi Hivatalban őrzött dossziékból, a Belügyminisztérium fegyelmi eljárást indított.

Kiderült: az iktatószámok alapján 22 tételnyi irat hiányzik a Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszédének kiszivárogtatásával kapcsolatban 2006 és 2009 között folyt titkosszolgálati vizsgálat anyagából – írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint a „hiányt” már az előző kormányzati ciklusban észlelte a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori illetékes osztályvezetője, és jelezte is a „problémát” feletteseinek, de végül nem történt semmi. Most büntetőfeljelentést megalapozó fegyelmi eljárást rendeltek el a Belügyminisztériumban.

Nem tudhatunk meg mindent

A lap úgy tudja, hogy a hiányzó dokumentumok több nevet és az ügy bizonyos részeivel kapcsolatban bővebben kifejtett következtetést tartalmaztak, mint a két nyilvánosságra hozott végleges jelentés. A lap forrásai úgy vélik, hogy aki a hiányzó iratokat eltüntette, nagy valószínűséggel a bennük megnevezett személyeket akarhatta védeni.  Azaz azt szerette volna elérni, hogy bizonyos nevek ne kerüljenek nyilvánosságra az iratok titkosságának feloldása után sem.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a szóban forgó, százoldalnyi irat 2007 őszén Szilvásy Györgyhöz, a Gyurcsány-kormány titokminiszteréhez került, majd nyomuk veszett.

Nem manipulálták a nyilvánosságra hozott jelentést

Ezt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén állapították meg. Erről számolt be a zárt ülés után újságíróknak Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke és Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is. Molnár Zsolt hozzátette: azt nem tudni, hogy bármilyen későbbi irat vagy jelentés készülhetett-e.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal februárban a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, melyből többek közt az derül ki, hogy a kiszivárogtatás Gyurcsány tudtával történt, és hogy a felvétel sorsáról egy Fidesz-irodában döntöttek. Bajnai Gordon azt írta, hogy manipulálták, és a jelenlegi kormánypártra nézve nem kedvező elemeket törölték a jelentésből,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik