Belföld

Őszödi beszéd: a titkosszolgálat szerint Gyurcsány szivárogtatott

Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki az öszödi beszédet, de egy Fidesz-irodában döntöttek a sorsáról – derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentéséből, amit az utódszervezet az Alkotmányvédelmi Hivatal hozott nyilvánosságra - írja a Népszabadság.

Bajnai szerint manipulálták a titkosszolgálati jelentést

Őszöd: a Fidesznek kedvezőtlen részeket törölték

A Gerilla és Gyümölcsöskert fedőnevű jelentésekből kiderül: a „Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”.

Elterelésnek szánták

„Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére.

A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket” – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Fidesz irodában dőlt el a sorsa

A Guevara fedőnév az Őszödi beszéddel már korábban is hírbe hozott Rózsa-Flores Eduardót takarja, és a Gerilla című jelentés az ő tevékenységét és az őszödi beszéd kiszivárogtatásában játszott szerepét dolgozta fel. Az NBH szerint Rózsa-Flores ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával.

Mint írják, „…a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek” körét, a megbízóig azonban nem jutottak el. A felvételt előbb a JobbikNET-hez akarták eljuttatni, de végül nem találták elég fajsúlyosnak a portált, ezért átadták a lehetőséget a Fidesznek. Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról; később a hanganyag sokszorosítását is a Fidesz szóban forgó irodájában végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik