Belföld

Újra áll a bál az őszödi beszéd körül

A volt miniszterelnök szerint a belügyminiszter manipulál, rosszabb esetben hazudik. Szerinte a Fidesz tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált a péntek este nyilvánosságra hozott jelentésre.

Miként az akkori miniszterelnöktől, Bajnai Gordontól tudjuk, a belügyminiszter által most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009-decemberében elkészült végső hivatalos összefoglaló jelentés. Ez utóbbi kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait. Amit viszont tartalmaz, azt Pintér elhallgatni akarja, azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat – írja.

A volt kormányfő a DK nevében követeli, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést. Arra is kitér, hogy amennyiben kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor azt is követelik, hogy Pintér Sándor azonnal hagyja el hivatalát. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor pedig nyilatkozzon, hogy ő, illetve vezetőtársai ismerték-e a beszédet a Magyar Rádióban történt elhangzása előtt. Ha igen, akkor vállalják a felelősséget a 2006 őszén történtekért – zárja a bejegyzést a volt miniszterelnök.

Bajnai megcsonkított részletekről beszélt

A pénteken nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből többek közt az derül ki, hogy a kiszivárogtatás Gyurcsány tudtával történt, és hogy a felvétel sorsáról egy Fidesz irodában döntöttek. Bajnai Gordon azt írta a nyilvánosságra hozott jelentés kapcsán, hogy azt manipulálták, és a jelenlegi kormánypártra nézve nem kedvező elemeket törölték belőle.

A magyar nép már túltette magát ezen?

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a baloldali összefogás nevében követelte, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, és hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról szóló teljes, torzítatlan összefoglaló jelentést.

Egyúttal felidézte: 2011-ben az MSZP elnökeként kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló jelentés nyilvánosságra hozását, ám a Belügyminisztérium úgy válaszolt: “ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (…) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem.”

A Belügyminisztérium visszavág

A minisztérium véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kijelentéseivel azt, az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit bemutató jelentést minősíti, amely az ő hivatali ideje alatt készült – közölte a tárca sajtófőnöke szombaton. A minisztérium úgy látja: a volt kormányfő így azt a titkosszolgálati állományt is minősíti, amelyik az ő szolgálati ideje alatt, illetve azóta is hűen szolgálja hazáját – tették hozzá.

A Fidesz szerint ez a legfontosabb

Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket. Hozzátette: a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni.

A KDNP „duplázik”

A párt közleményében úgy fogalmazott: az őszödi beszéd “dupla hazugság volt”, mert Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök először hazudott az országnak, becsapta az embereket, majd ismét becsapott mindenkit azzal, ahogy az MSZP megszervezte az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalát.

Jobbik: az elmúlt 24 év politikusainak szégyene

A Jobbik szerint a nyilvánosságra hozott, véleményük szerint “túlzottan is anonimizált összefoglaló jelentés azonban csak az azóta megérdemelten elzavart baloldali politikusok felelősségét veti fel”. A párt szerint érthetetlen, hogy “miért takart ki az Alkotmányvédelmi Hivatal a jelentésben olyan szövegrészeket, amelyek a koronatanú, Eduardo-Rózsa Flores 2008-as, tavaly májusban nyilvánosságra hozott interjújából napnál világosabban beazonosíthatók”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik