Belföld

Az állatok pártja lett a Jobbik

Megcsonkolt kutyák, fajtatiszta vizslák és megmentett cicák – még soha egy párt sem mutatkozott ennyit állatokkal, mint Vona Gáborék. Végignéztük a Jobbik útját az óvatosan posztolt cuki képektől a harcos állatvédelemig. Azt hiszi, tudja, kikkel lesznek tele a börtönök, ha kormányra kerülnek a radikálisok?

Kutyamenhelyre látogatott Vona Gábor február végén. Az álruhás – ám alaposan dokumentált – országjáró körút legutóbbi állomása volt ez – Vonáék ezzel igyekeznek lerántani a leplet a valódi (vagy a másik – nézőpont kérdése) Magyarország visszásságairól így a kampány finisében. A Jobbik-vezér volt már favágó és pizzafutár, most pedig egy napot töltött el egy Ózd melletti menhelyen Egyed Zsolt helyi jobbikossal, ahol száz kutya lakik és egy hölgy dolgozik. Embert próbáló munka tehát – erre jutott a két honatya, miután túl volt a mindkettejük számára új élményen.

Az akció egyébként nem a kampány része – hangsúlyozták -, sőt éppen hogy magát a kampányt kellett átszervezniük, hogy a pártelnöknek jusson ideje emberrel-állattal vegyülni. Egyed képviselő egyébként már korábban is tartott sajtótájékoztatót állatvédelem-ügyben, szóval tényleg nem kampány.

Mégis ez volt az első pillanat, amikor látszott: a Jobbik a következő hetekben a kutyákról és a macskákról szól majd. Hamarosan feltűnt a Facebookon ez a kép:

Vona egyébként cicával is pózolt mostanában, legutóbb pedig Stummer János erzsébetvárosi jelöltet díszítették egy morcos arcú – ránézésre éppen világuralmi terveket szövő – narancssárga (koalíció…?) házival egy szórólap kedvéért. A Jobbik egyébként e nélkül is nagyon jól áll, a Medián szerint rekordszintű, 14 százalékos a támogatottságuk. Ez februári adat, azaz még meg sem mutatkozott a hatása annak, hogy felugrott a párt a cukiságvonatra és elkezdte volna hangoztatni az állatkínzás elleni küzdelmet, mint a párt egyik fő programpontját. Mi itt a szerkesztőségben tudjuk, hogy a celebek halála mellett az állatkínzós (lehetőleg megfelelő képpel ellátott) cikkekre gerjednek a legjobban az olvasók, függetlenül attól, hogy az esetek valóban elítélendők-e. (Azok.) De hát mi a kattintásra megyünk, nem a nemzet jobbításán fáradozunk. Szóval ez most nem kampány.

Egyed Zsolt sem kapmányolásképp tartott sajtótájékoztatót az ügyben csütörtökön, hanem hogy hivatalosan is megkezdje a küzdelmet, amely végén egy állatbarát, kóborkutya-mentes Magyarország vár minket. Elmondta: a Jobbik-kormány lesz az első, amelyik érdemben foglalkozik majd a kérdéssel. Országos ivartalanítási akciót terveznek, azaz minden menhelyi kutyát csak sterilizálva, chippel ellátva vihetnek haza a leendő gazdik, akiket előtte leellenőriz a menhely és csak büntetőjogi felelősséggel, szerződéssel vihetnek haza. Egyed szerint ezzel eltűnnének a kóbor állatok az utcákról, ami közös társadalmi érdek. Nem kampány.


Egyed Zsolt
Fotó: Neményi Márton

Az állatvédelemben egyébként megtalálták a közös pontot a gyarmatosítókkal: ha már mindenáron Európához akarunk csatlakozni, rajta, ebben a kérdésben véletlenül érdemes is. A Jobbik nem csak mint lehetőséget veti fel a szabadságvesztést állatkínzás esetén (az most is megvan, legfeljebb két év), hanem kivétel nélkül börtönbe zárna mindenkit, aki ok nélkül bánt állatot. (Hogy pontosan hol lenne helyük a túlterhelt büntetés-végrehajtási intézményrendszerben, arra nem tért ki.) Különös tekintettel a kutyaviadalokra, amely Magyarországon, főleg Ózd környékén bevett gyakorlat, „vannak olyan társadalmi rétegek”, akik kifejezetten e célból visznek el harci kutyákat a menhelyekről. Azt Egyed is belátja, hogy az infrastruktúra és a hatósági szigor hiányzik. A rendőrség csak akkor lép, ha a feljelentés előtt bemutatkozik nekik képviselőként – nyilatkozta a Hír24-nek.

„Egy egészséges társadalom alapja, iránymutatója az, hogy hogyan bánik az állatokkal”, ez alapján tehát „le lehet szűrni, milyen mentális állapotban van a társadalom.” Mint kiderült, Magyarországon borzalmasan bánnak az állatokkal, ami „kérdéseket vet fel, hogy milyen az emberek lelkivilága”. A gondolatmenet legemlékezetesebb összefüggése volt, hogy az állatkínzók bebörtönzése bűnmegelőzési kérdés, hiszen tudjuk, hogy a gyilkosok általában állatokkal kezdik, ha tehát már ezért lecsukjuk őket, megakadályozzuk, hogy emberekkel próbálkozzanak.

Elemi logika. Nem kampány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik