Belföld

KEH: Sólyom László is gratulált Iránnak

Az Európai Uniós tagállamok közül egyedül Magyarország gratulált Iránnak az iszlám forradalom 35. évfordulója kapcsán, de hazánkon kívül is csak néhány ország döntött így. Miért álltunk be a sorba?

Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Brunei mellett még Magyarország a tagja annak a társaságnak, amely gratulációt küldött a diktatórikus Iránnak az iszlám forradalom 35. évfordulójára.

Áder János köztársasági elnök a két ország közötti együttműködés minden területen történő kiterjesztéséről írt levelében,  Kövér László házelnök azt a reményét fejezte ki, hogy erősödnek a két ország közötti kétoldalú és gazdasági kapcsolatok és a két ország parlamentjei között is szorosabbra fűzik a viszont. Martonyi János külügyminiszter a két ország közti nemzetközi kapcsolatok erősítésére szólított fel.

Hogy megtudjuk, Orbán Viktor, Martonyi János, Kövér László és Áder János miért döntött úgy, hogy beáll az azeriek mellé ebben is, körkérdést intéztünk hozzájuk. Egyelőre csak Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya válaszolt, és mindketten udvariassági szabályokat emlegettek a gratuláció kapcsán.

“A köztársasági Irán”

“Az államközi kapcsolatokban elemi udvariassági szabály megemlékezni egy ország, jelen esetben a köztársasági Irán megalapításáról” – magyarázta Havasi Bertalan.

A KEH hasonlókat közölt, mint írták: a diplomáciai udvariasság és elődei gyakorlatát követte Áder János köztársasági elnök is, amikor nemzeti ünnepén táviratban üdvözölte az iráni népet.

“A diplomáciai udvariasság – immár évszázados – hagyományai szerint nemzeti ünnepük alkalmából azoknak az országoknak a népét, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban áll Magyarország, az adott ország vezetőihez intézett táviratban vagy levélben köszöntik” – tették hozzá.

A KEH egyben átküldte a volt köztársasági elnök, Sólyom László 2010-es gratulációját is, aki ugyancsak az iráni elnöknek gratulált a nemzeti ünnep alkalmából.

Cikkünk megjelenése után a Külügyminisztérium is megküldte a válaszát. Eszerint

‘Külföldi államok vezetőinek üdvözlése, jókívánságok kifejezése az államok egymás közötti kapcsolattartásában szokványos szerepet játszik, és a diplomáciai protokoll része. Arra többek között közjogi méltóságok megválasztása, az új év kezdete, diplomáciai kapcsolatok felvételének kerek évfordulói és hasonló esetekben kerül sor. Ilyen kiemelt alkalom egy ország nemzeti ünnepe. Az általános magyarországi gyakorlat szerint nemzeti ünnepeken a fő közjogi méltóságok protokolláris üdvözletet küldenek külföldi partnereiknek. Ugyanígy, a nemzetközi protokolláris udvariasságnak eleget téve jártak el az iráni nemzeti ünnep alkalmából is. Úgy véljük, nem az udvariassági szabályok betartásának, hanem éppen ellenkezőleg, azok be nem tartásának van esemény értéke. A tavaly ősszel beiktatott új iráni köztársasági elnök és kormánya külpolitikai törekvéseinek köszönhetően a nemzetközi közösség és az Európai Unió tagállamainak – közöttük hazánknak – a viszonya Iránnal egyébként az elmúlt időszakban javult.’

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik