Belföld

Árad a Rába: készültség és lezárások

arviz(960x640).jpg (árvíz)
arviz(960x640).jpg (árvíz)

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap este másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szentgotthárdnál, a vízügy este 10 órára várta a Rába 340 centiméter körüli tetőzését - tette közzé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pedig azt közölte: öt mellékutat kellett lezárni Vas megyében a Rába, a Répce és a Pinka áradása miatt.

A közútkezelő az MTI-hez hétfő reggel eljuttatott közleményében ismerteti: Vas megyében az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a Rába-folyó, a Répce-folyó és a Pinka-patak vízállása is jelentősen megnőtt. Ennek következtében teljes útzárat kellett bevezetni öt alsóbbrendű úton az éjszakai, illetve a hajnali órákban.

A közlekedők Pinkamindszent és az országhatár, Bük és Acsád, Rönök és Csörötnek, Vasszentmihályfa és Csörötnek, valamint Rábagyarmat és Rátót települések között számíthatnak korlátozásokra. A közútkezelő arra kéri a térségben autózókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális lezárásokról és útállapotokról a társaság megyei diszpécserszolgálatánál vagy a cég Útinform osztályánál.

Körmendnél hétfőre várható a Rába tetőzése 430 centiméter körül, a harmadfokú készültségi szint 440 centiméter. A Mura-folyón továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A tótszentmártoni és a birkitói kivételével az összeg zsilipet lezárták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik