Belföld

Újabb gát védi a Dunakanyart

A majdnem két kilométeres új gátrendszer ezentúl megvédi a helyieket.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a több mint 370 millió forintos beruházással épített, teljes egészében uniós forrásból finanszírozott gátrendszert a Pest megyei Sződligeten pénteken – közölte a község polgármestere. Juhász Béla (Tiszta Forrás Egyesület) elmondta, hogy az új védmű koronamagassága egy méterrel magasabb, mint az elmúlt száz év legmagasabb dunai vízállása, így a sződligetieknek a jövőben már nem kell tartaniuk a Duna áradása okozta károktól.

Az árvíz miatt csúszott az átadás

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, a Colas Alterra Zrt. tavasszal látott hozzá az építkezéshez. Első lépésként a régészeti és a lőszer-mentesítési feladatokat végezték el, csak ezután következhetett a mobilgáttal kombinált új védmű kialakítása. A beruházás átadása a júniusi nagy árvíz miatt szeptember végéről mostanra csúszott – közölte Juhász Béla.

320 ingatlan tulajdonosa fellélegezhet: nem minősíthetik át otthonaikat árvizes területre épült ingatlanná.

Legnagyobb beruházás

Sződligeten az elmúlt 15 évben nagyjából négyévente okoz súlyos károkat az árvíz, emiatt vált halaszthatatlanná a gátépítés. A kohéziós alap társfinanszírozásával elnyert 374 millió 664 ezer forint EU-s támogatásból a község eddigi történetének legnagyobb és egyik legfontosabb beruházásaként épült meg az 1922 méter hosszú árvízvédelmi gát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik