Belföld

Öt évig olvasták rosszul a villanyórát

villanyóra Bodroghalomban (villanyóra, )
villanyóra Bodroghalomban (villanyóra, )

A több százezer forintos különbözetet az ügyfélen hajtotta volna be a szolgáltató.

Egy több mint két millió forintos villanyszámlát postázott ki az áramszolgáltató egy pusztamonostori embernek. A fogyasztó élt a gyanúperrel, minszerint tévedésről van szó, ezért felkereste a társaságot, akik a sárga csekken szereplő összeget 750 ezer forintra módosították.

Mint kiderült, a több százezer forintos számla már nem tévedés. Az ügyfél mérőórája öt éven át kevesebbet mutatott a valós fogyasztásnál, a követelés pedig a fél évtizedes különbözet fedezte volna.

A nehéz anyagi helyzetbe került ügyfél a fogyasztóvédelemhez fordult, mivel önhibáján kívül fizetett éveken át kevesebbet. Az ügy végül bíróságra került, ahol is neki adtak igazat.

A felügyelőség azt tanácsolja az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében tanácsos a mérőórán és a számlán található mérőállást, fogyasztást időnként összevetni, ellenőrizni.

Horribilis csekkek

Gyakran hallani sokkolóan nagy közüzemi számlákról. Pár évvel ezelőtt egy fával tüzelő mezőhegyesi asszonytól követeltek 300 ezer forintot havi gázszámla címén, tavaly novemberben egy debreceni férfivel akarták a hajdúsági város kétnapi vízfogyasztását kifizettetni, a múlt hónapban pedig egy szentesi társasház lakóitól követelt irreálisan magas összeget a helyi gázmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik