Üzleti tippek

Milliókat spórolhatnak a vállalkozások

A korábbi évek karbantartási hiányosságai miatt kiemelten fontos a transzformátorállomások ellenőrzése, mert a megfelelő kontroll segít abban, hogy kiküszöböljék a vállalkozások a sokkal nagyobb költséggel járó hibákat.

„A fogyasztók számára milliós károk is megelőzhetőek a nagy- és középfeszültségű transzformátorállomások és a hozzájuk tartozó kapcsolóberendezések rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával. Ráadásul a költségek is jelentősen csökkenthetők, ha egy szakértő külső szolgáltatóval dolgoznak” – hívja fel a figyelmet Balázsi Csaba, az ELMŰ osztályvezetője.

A társaságcsoportnak az adta az ötletet az üzletág elindítására, hogy az érintett, fogyasztói tulajdonban lévő transzformátorállomások és járulékos készülékeinek üzemeltetése és karbantartása csak felkészült és minősített szakembergárdával végezhető. Továbbá a szolgáltató tulajdonában lévő közcélú hálózat berendezéseinél szerzett tapasztalatok jól hasznosíthatók a fogyasztói oldalon is.

Balázsi Csaba szerint számos cégnek okoz problémát, hogy adott esetben üzemeltetni még képesek ezeket a berendezéseket (bár ehhez is pluszmunkaerőre van szükségük), de a karbantartáshoz, hibaelhárításhoz szükséges szaktudás már nem áll rendelkezésükre. „Az ELMŰ-ÉMÁSZ napi 24 órás ügyelete a társaságcsoport szolgáltatási területén gyakorlatilag perceken belül képes bármilyen hiba elhárítására” – tette hozzá a szakember.

Energia24-tipp

Nemcsak a transzformátorállomások karbantartásával, de az áramszolgáltató megfelelő megválasztásával is milliókat spórolhat! Segítünk! A részletekért kattintson ide.

Miből áll a szolgáltatás?

Idetartozik a fogyasztó tulajdonában lévő nagy- és/vagy középfeszültségű villamosberendezések tervszerű megelőző karbantartása, a berendezések állagmegóvása, üzembiztos működésének megőrzése, valamint a névleges műszaki/működési paraméterek teljesítésének ellenőrzése és helyreállítása.

A karbantartás gyakoriságát a gyári gépkönyvek és az üzemeltető tapasztalatai alapján megállapított ciklusidők határozzák meg. Ettől eltérni csak abban az esetben kell, ha a berendezés állapota azt külön indokolja. Az ügyfélkör meglehetősen heterogén, alapvetően van egy olyan fogyasztói nagyság, amely felett nem célszerű, illetve nem is lehet kisfeszültségen ellátni a fogyasztókat. A középfeszültségű vételezés határa nagyjából évi 1,5-2 GWh-nál húzódik.

Megoldás az elmaradt karbantartások pótlására

A szolgáltatás népszerűségéhez hozzájárul, hogy több vállalat a privatizáció során régi ipartelepeket vett át, ahol éveken keresztül karbantartás nélkül üzemeltek a transzformátorok. Mindez jelentős felújítási igényt is jelent. A munkálatokat a társaságcsoport saját szerelői gárdája végzi. Az új ügyfeleknél pedig erre kijelölt szakemberek nézik át a rendszereket.

Balázsi Csaba úgy látja, számos előnyt jelent a társaságoknak az, hogy nem kell saját szakembereket foglalkoztatniuk erre a célra. A berendezéseket legalább évente kell karbantartani, illetve az üzemeltetés során rendszeres kapcsolásokra is szükség lehet (a szakértők ezek hiányában is havonta bejárják a helyszíneket, hőkamerával átnézik a gépeket). A tapasztalatok szerint a berendezések jó állapotúak, de előfordult már olyan eset, amikor az előzetes felmérés alapján egy egyszerű – és olcsó – művelettel többmilliós kárt sikerült megelőzni. Egy leállás ugyanis nemcsak a berendezések esetleges károsodásával, hanem a kieső munkaidővel is komoly veszteséget tud okozni a cégeknek.

„A karbantartás és üzemeltetés mellett tervezünk a közeljövőben rekonstrukciót, illetve új fogyasztók számára kulcsrakész berendezések építését is az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási körén belül. Az előzetes várakozások szerint a piacon jelentős igény lehet az ilyen, milliós nagyságrendű beruházásokra” – tette hozzá a szakember.

Ebben segít az ELMŰ-ÉMÁSZ

A szolgáltatáscsomag az alábbi berendezések karbantartását és az előírt műszaki paraméterek beállítását tartalmazza:

– kapcsolóberendezések (oszlopkapcsolók, szakaszolók, szakaszolókapcsolók, terheléskapcsolók, megszakítók)

– nagyfeszültségű/középfeszültségű transzformátorok

– mérőtranszformátorok (feszültségváltók és áramváltók, kombiváltók)

– speciális transzformátorok (szabályzó transzformátorok, csillagpontképző transzformátorok, kompenzáló tekercsek stb.)

– középfeszültségű ellenállások

– túlfeszültség-levezetők (oltócsövek, szikraközök)

– középfeszültségű olvadó betétek

– szigetelők, gyűjtősínek, kondenzátortelepek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik