Belföld

Páratlan gyűjteményeket őriz a Bethlen

Az iskola római kori emlékeivel, közel 70 ezer kötetes könyvtárával és több száz éves fizikaeszközeivel is megismerkedhettek az érdeklődők a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tartott hétvégi körsétán.

Kapcsolódó cikkek

Az iskolabemutató az udvaron kezdődött. Czeglédi Sándor, a gimnázium latin-történelem szakos tanára mesélt a közel 300 éves intézmény történetéről, a 18. századi Ógimnáziumról, Szőnyi Benjámin, a város egykori református lelkészének iskolateremtő törekvéseiről, majd az 1896-ban tető alá hozott új gimnáziumról. A tanár bemutatta az iskola római szobrait és szarkofágjait. A páratlan gyűjteményt, mely egy a világon is egyedülálló sírhelyet is tartalmaz Matók Béla, az Bethlen öregdiákja adományozta alma materének, még az 1800-as években.

Az udvar után, az épületbe érve az iskola neves oktatóival ismerkedhettek meg a túra résztvevői. Czeglédi szólt többek közt az író Németh László, illetve az egykori igazgató Grezsa Ferenc munkáságáról, egyúttal egykori diákok és tanárok ritkán hallott anekdotáin keresztül mutatatta be az iskola 20. századi történetét.

Az emeleten Berecz János, a gimnázium matematika-fizika szakos tanára, az iskola fizikaszertárának amatőr kutatója tartott rendhagyó történelemmel egybekötött természettan órát az egybegyűlteknek. Beszélt a vásárhelyi fizikaoktatás kezdeteiről, a szertár első eszközeiről, valamint a hódmezővásárhelyiek adományairól, áldozatos segítségéről.

Bemutatta a gyűjtemény legrégebbi, ma is hibátlanul működő darabjait, egy 140 éves Frick-féle erőegyenközény készüléket, századfordulós hidrosztatikai és mechanikai törvényszerűségek bemutatására szolgáló kísérleti eszközöket, de a szertár modern készülékeivel is megismertette az óra résztvevői.

A bethlenes sétát Simon Ferenc magyar-, könyvtárostanár előadása zárta az iskola könyvgyűjteményéről. Mesélt a 70 ezer kötetes könyvtár fejlődéséről, az iskola 600 éves breviáriumáról, 16. századi könyveiről, vagy épp a folyóirat-gyűjteményeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik