Belföld

Egy éve a város élén

Almási István, akkori alpolgármester nyerte az egy évvel ezelőtti időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen. Összeszedtük, milyen önkormányzati rendeletek, közgyűlési határozatok, illetve más, a közéletet, városban élők mindennapjait érintő döntések születtek az elmúlt egy évben.

Harminchárom százalékos részvételi arány mellett, a szavazatok 52 százalékát megszerezve Almási István nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást 2012. szeptember 2-án. A Fidesz-KDNP aspiránsa Kis Andreát, az MSZP jelöltjét, Kovács Sándor Jobbikos képviselőt és a függetlenként induló Nagy Lászlót utasította maga mögé. Az időközi választásra Lázár János, akkori polgármester államtitkári kinevezése miatt volt szükség. Almásit, aki több mint 10 éven át volt a város alpolgármestere négy nappal később iktatták be.

A 69 éves, korábban tanárként, majd könyvtárigazgatóként dolgozó politikus egy éves hivatali ideje alatt olyan helyi ügyekben született közgyűlési döntés, mint a 900 millió forintos Szabadság téri városrehabilitációs projekt beindítása, a Mozaik Mozi felújítása, vagy épp a Generál Média és az önkormányzat közötti banneres együttműködés felbontása. Almási eddigi polgármestersége alatt zárultak le az adósságkonszolidációról szóló tárgyalások, melyek eredményeként 15 és fél milliárd forintot, a város tartozásainak 70 százalékát átvette a magyar állam, de ez alatt az idő alatt lett belterület Új-Kishomok és kezdődött meg a városrész évek óta húzódó csatornázása, vagy épp fejeződött be a Népkerti állomás felújítása. A város első embereként, ő írhatta alá az együttműködési szerződést a vásárhelyen 175 új munkahelyet teremtő SZEFO Zrt.-vel.

Az elmúlt egy évben hozták létre a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft.-t, amely az A.S.A. Kft.-t alvállalkozóként foglalkoztatva látja el a város hulladékgazdálkodással kapcsolatos teendőit, ugyanakkor nemrég szerződést bontottak a város által alapított, az elmúlt években nehéz anyagi helyzetbe került Zsigmondy Béla Zrt.-vel.

A sport és a kultúra területén vegyesek az eredmények. Bár többször is szó volt róla a közgyűléseken, továbbra sem sikerült lezárni a Balogh Imsi Sportcsarnok ügyét, ugyanakkor sokat tett a város a helyi kultúra támogatásáért az elmúlt időszakban. Művészeti ösztöndíjat alapítottak, egyúttal gyűjtést kezdeményeztek a városi zongorára.

Almási István polgármester megbízása jövő év őszéig szól, amikor is ismét helyhatósági választások lesznek Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik