Belföld

Egy éve a város élén

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 09. 02. 08:13

Almási István, akkori alpolgármester nyerte az egy évvel ezelőtti időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen. Összeszedtük, milyen önkormányzati rendeletek, közgyűlési határozatok, illetve más, a közéletet, városban élők mindennapjait érintő döntések születtek az elmúlt egy évben.

Korábban a témában:

Harminchárom százalékos részvételi arány mellett, a szavazatok 52 százalékát megszerezve Almási István nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást 2012. szeptember 2-án. A Fidesz-KDNP aspiránsa Kis Andreát, az MSZP jelöltjét, Kovács Sándor Jobbikos képviselőt és a függetlenként induló Nagy Lászlót utasította maga mögé. Az időközi választásra Lázár János, akkori polgármester államtitkári kinevezése miatt volt szükség. Almásit, aki több mint 10 éven át volt a város alpolgármestere négy nappal később iktatták be.

A 69 éves, korábban tanárként, majd könyvtárigazgatóként dolgozó politikus egy éves hivatali ideje alatt olyan helyi ügyekben született közgyűlési döntés, mint a 900 millió forintos Szabadság téri városrehabilitációs projekt beindítása, a Mozaik Mozi felújítása, vagy épp a Generál Média és az önkormányzat közötti banneres együttműködés felbontása. Almási eddigi polgármestersége alatt zárultak le az adósságkonszolidációról szóló tárgyalások, melyek eredményeként 15 és fél milliárd forintot, a város tartozásainak 70 százalékát átvette a magyar állam, de ez alatt az idő alatt lett belterület Új-Kishomok és kezdődött meg a városrész évek óta húzódó csatornázása, vagy épp fejeződött be a Népkerti állomás felújítása. A város első embereként, ő írhatta alá az együttműködési szerződést a vásárhelyen 175 új munkahelyet teremtő SZEFO Zrt.-vel.

Az elmúlt egy évben hozták létre a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft.-t, amely az A.S.A. Kft.-t alvállalkozóként foglalkoztatva látja el a város hulladékgazdálkodással kapcsolatos teendőit, ugyanakkor nemrég szerződést bontottak a város által alapított, az elmúlt években nehéz anyagi helyzetbe került Zsigmondy Béla Zrt.-vel.

A sport és a kultúra területén vegyesek az eredmények. Bár többször is szó volt róla a közgyűléseken, továbbra sem sikerült lezárni a Balogh Imsi Sportcsarnok ügyét, ugyanakkor sokat tett a város a helyi kultúra támogatásáért az elmúlt időszakban. Művészeti ösztöndíjat alapítottak, egyúttal gyűjtést kezdeményeztek a városi zongorára.

Almási István polgármester megbízása jövő év őszéig szól, amikor is ismét helyhatósági választások lesznek Magyarországon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.