Belföld

Ne csak a tér, a közösség is épüljön

A több százmilliós épület felújítások, városrendezési munkálatok, és más nagyszabású beruházások mellett kisebb, az ott élőket összekovácsoló, a helyi közösséget erősítő programokra is szükség van a Szent István városrész felzárkóztatásához – vallják a nyár eleje óta futó városrehabilitációs program vezetői. Ennek érdekében szabadidős rendezvényeket, közösségi programokat szerveznek, sőt egy zeneklubot is létrehoztak, a zenélni vágyó fiatalok számára.

Június eleje óta javában zajlanak a Szent István téri lakónegyed felújítási munkálatai. A mintegy 900 millió forint összköltségvetésű program keretében új külsőt kap több társasház, megújul a Szent István Általános Iskola épülete, de rendbe hozzák a lakótelep járdáit, útjait és játszótereit is.

A részben európai uniós forrásból finanszírozott rehabilitációs projekt elsődleges célja a városrész infrastrukturális felzárkóztatása, ugyanakkor nagy hangsúlyt kapnak a helyi közösségi élet megerősítését célzó törekvések is. Így születhetett meg a városi gyermekjóléti szolgálat zeneklubja is.

– A zeneklub egy régóta dédelgetett álmunk. Többször is próbálkoztunk, pályáztunk, hogy valami hasonlót létrehozzunk, mindeddig sikertelenül. Most, hogy létrejött szeretnénk megnyitni mindazok előtt akik, bár szívesen zenélnének, anyagi helyzetük ezt nem teszi lehetővé, nem áll módjukban saját hangszert vásárolni– mondta el Czecher Viktor a program vezetője.

– Közel kétmillió forintot kaptunk a klub létrehozására. Ebből hangszereket, erősítőket, felvevő eszközöket vásároltunk. Jelenleg a családsegítő Andrássy utcai irodájában zajlik a klubélet, de reményeink szerint egy-két hónap múlva átköltözhetünk a felújított Szent István Általános Iskola alaksorában kialakított Közösségi Centrumba – árulta el Túri Csaba, a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője, a most futó program koordinátora, akitől azt is megtudtuk, bár nemrég indultak, már most több állandó tagja van a csoportnak, sőt az összejövetelekkor már egy-egy rögtönzött formációt is össze tudnak állítani.

– Nem titok, hogy a gitár a legnépszerűbb, de dobosunk, sőt hegedűsünk is van. Reméljük néhány hónapon belül egy közös produkcióban is megmutathatják a gyerekek az itt tanultakat – tette hozzá.

A klubvezetők minden nap a Gyermekjóléti Központ irodazárása után várják a zenélni vágyó, zenére éhes fiatalokat.

A zeneklub mellett több más, társadalmi célú program indul a közeljövőben a Szent István Városrehabilitációs Program keretében. A Szent István iskola pincéjében épülő klubhelyiségben háztartás-gazdálkodási és álláskereső, valamint idősbarát programokat is szerveznek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik