Belföld

Székesfehérvár történelmet él

Nagy Zoltán

2013. 08. 14. 21:11

Azóta, hogy a török elfoglalta Székesfehérvárt, még nem volt példa arra, hogy első királyunk sírja felett mondtak volna szentmisét.

Székesfehérvár és a városban működő, illetve ideérkezett katolikus egyház Szent István mennybemenetelének 975. évfordulóját ünnepli. Ezért az egész esztendőt emlékévként kezeli a város. A mai napon hazajött a Szent Jobb, amit körmenetben vittek a fejereklyével együtt a hívek este öt órakor a bazilikából a Szűz Mária Prépostság romjai, a mai romkert fölé. A Magyar Püspöki Kar és az ötezer zarándok, hívő előtt mondott misét Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek. A Fehérváron augusztus 16-án, 17-én és 18-án bemutatásra kerülő koronázási szertartásjáték miatt felépített színpad és nézőtér egy olyan katedrálist képez, amely a szent király sírja felett helyezkedik el. A török hódítás óta még soha nem adtak szentmisét Szent István sírja felett – mondta Erdő Péter beszédében. Éppen ezért nem szabad elveszíteni a hitet, abba kapaszkodni, bízni kell.

Az eső ellenére megteltek a lelátók, és a kitartó zarándokok, érdeklődők végigkövették a körmenetet, a szentmisét és azt, amikor a fejereklye visszakerült a Szent István Bazilikába.

A fekete péntek előtti napon, 1543. szeptember 2-án mondtak utoljára misét a Szűz Mária Prépostság templomában, amikor a török az elővéd várat, Csókakőt meghódította. Másnap, 1543. szeptember 3-án, pénteken a török seregek elfoglalták Székesfehérvárt, aminek következtében megpecsételődött az István király által emeltetett, a kor Európájának legfenségesebb prépostságának sorsa. Az idei szeptember első keddjén lesz 470 éve, hogy az államalapító király sírja felett – ahogyan régen az altemplomok felett álló templomokban – nem mondhattak szentmisét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.