Belföld

Másodfokú égési sérülést is okozhat a napozás

Enyhet adó tippek: összegyűjtöttük a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat a hőség kapcsán.

A héten 36 fokra is kúszhat a hőmérő higanyszála, ezért elrendelték a hőségriadót. Dr. Vass Ilona bőrgyógyász lapunknak azt mondta, kánikulában érdemes szellős ruhákat viselni. A gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket kalappal, vászonsapkával, kendővel, napernyővel, ernyővel, valamint olyan napszemüveget hordjunk, ami megvéd a káros UV-sugárzástól. Nem feltétlen a világos színű ruhanemű véd, a szakember azt javasolja, ha az UV-fény elleni védelem a cél, sűrűbb szövésű, sötétebb ruhát hordjunk. (Igaz, az viszont fokozza az izzadást, ami szintén táptalaja lehet a bőrirritációnak.)

A legfontosabb ilyenkor a bőrünk védelme, hiszen az UV-B hatására leégés, akár másodfokú égési sérülés is kialakulhat , ami akár felül is fertőződhet. Ha kisgyermek korban esik át valaki háromnál többször nap okozta égési sérülésen, az a későbbiekben nagyobb valószínűséggel kaphat bőrrákot – mondta dr. Vass.

A bőrgyógyász tapasztalatai alapján elmondható, hogy azok, akik barnaságra vágynak és emiatt sok időt töltenek a napon, hamarabb lesznek ráncosak, és sűrűbben látogatják később a plasztikai sebészetet.

UV

Unalomig ismételt szabály: 11 és 15 óra között nem szabad védelem nélkül a napon tartózkodni. Érdemes magas faktorszámú fényvédő krémet használni, ami lehetőleg az UV-B és -A sugárzás ellen is véd. Ha vízbe megyünk, használjunk vízálló krémet, és legalább 20 perccel a napfürdőzés előtt kenjük be magunkat – ajánlja a bőrgyógyász.


Fotó: Neményi Márton

Mint megírtuk, a nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását. Nyáron, különösen kánikula idején nemcsak a bőrünk fényvédelme érdemel kiemelt törődést, de az étrendünk összetételén is szükséges változtatni, kerüljük a túl zsíros, erősen fűszerezett ételeket, így a magyarosabb fogások helyett könnyen emészthető, zöldségalapú, zsírszegény konyhatechnológiával készült ételeket válasszunk inkább – mondta lapunknak Schmidt Judit dietetikus.

Saláta

A most érő zöldségek széles választékot kínálnak, így étrendünk igazán változatos lehet: levesként, salátaként, mártásként, enyhén párolt vagy óvatosan grillezett (nem odaégetett) zöldségköret vagy akár préselt lé formájában is az étrendbe iktathatjuk a különböző fajtákat. A gyümölcsökkel szinte ugyanígy járhatunk el. A zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedő étrend így nemcsak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, de számottevő mennyiségű vízzel is ellátja testünket. A dietetikus szerint fontos figyelni a nyári meleg miatt az ételek szavatossági idejére is, hiszen a hőség miatt a nagyobb víztartalmú, mikrobiológiailag kockázatosabb (vagyis könnyen ételfertőzést okozó) ételek, mint például a tojásos, gombás, majonézes, tejes, joghurtos, tejfölös, halas ételek könnyebben megromlanak. Ezeket mindig frissen készítsük, lehetőleg csak annyit, amennyit azonnal elfogyasztunk. Ha mégis marad belőle, a következő fogyasztás előtt alaposan forraljuk fel.

Mindezek mellett pedig a legfontosabb: igyunk minél többet! Ne várjuk meg a szomjúság jeleit vagy amíg a vizeletünk színe sötétebbre vált, előzzük meg a kiszáradást a gyakori, rendszeres ivással. Erre a legjobb a víz, szénsavmentes ásványvíz, a cukormentes gyümölcstea vagy a friss gyümölcs-, zöldséglevek, amiket ízlés szerint hígítsunk vízzel.

Hőség idején kerüljük az alkoholos italokat, mert ilyenkor hamarabb a „fejünkbe szállhatnak” és vízhajtó hatásuk révén növelik a kiszáradás kockázatát is. A koffeintartalmú italokkal is bánjuk mértékletesen, ha csak például a kávé ízére vágyunk, válasszuk a koffeinmentes változatot! (Tegyük hozzá: a kávé vízhajtó hatásáról ellentmondásosak a kutatási eredmények.)

Italok, gyerekek

A kicsik kevésbé érzik még a szomjúságot, bizonyos kor alatt nem is tudják ezt jelezni, de nagyon könnyen kiszáradhatnak, ezért rájuk fokozottabban oda kell figyelni. Itassuk őket gyakran, kínáljuk őket vízzel, akkor is, ha nem kérik. A szoptató édesanyák az anyatejjel tudják leginkább pótolni a csecsemők folyadékigényét. Szükség esetén a legbiztonságosabb a palackozott babavíz, de kérdezzük meg a gyermekorvost, védőnőt, hogy az adott településen milyen minőségű a csapvíz, iható-e a csecsemők, kisgyermekek és a család többi tagjai számára. A kánikula idején a gyerekek sem kívánnak annyit enni, nekik is minél könnyebben emészthető fogásokat készítsünk, kis adagokban, többször keveset kínálva, az életkorunknak megfelelő összetételben.

Tippek

Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló berendezés vagy ventillátor, szellőztessen hajnalban, majd sötétítsen be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyja nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a levegő. A lehúzott roló védi a meleg sugaraktól az ablaküveget, és estére nem lesz hőség a lakásban. Hatékony megoldás az is, ha vízbe mártott és kicsavart lepedőt terítünk az ablakra.

A nagy melegben kerüljük az intenzív testmozgást. Ezek még a reggeli és az esti órák sem javasoltak, egészségeseknek sem. Ne feledkezzünk meg idős vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédjainkról, érdeklődjünk, van-e szükségük valamire, segítsünk nekik is!

Gondoskodjunk házi kedvenceinkről, nekik is több vízre van szükségük, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal. Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata.

Melanoma

Figyelmeztető jelei: növekvő, pigmentált (főként fekete, szürkés vagy mélykék) folt vagy anyajegy. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a bőrön észlelt pigmentfolt miatt, ha a régebb óta meglévő „anyajegy” alakja, nagysága, színe megváltozik, a vörös, fehér vagy kék elszíneződés ráterjedt a környező bőrterületre, vagy ha a korábban teljesen lapos, foltszerű képlet kissé dudorosabbá, tapinthatóvá válik, esetleg nedvezik vagy vérezget, körülötte gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek. A gyanújelek között szerepelhet a viszketés is.

Sajnos a felvilágosítás ellenére tartja magát az a hiedelem, hogy az anyajegyekhez hozzányúlni nem szabad, és a betegek így sokszor későn kerülnek orvoshoz. További részletekért kattintson. Ha pedig arra kíváncsi, meddig kell még elviselni a rekkenő hőséget, itt megtalálja!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik