Belföld

Tűző nap és fullasztó meleg vár ránk

Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)
Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)

Egyre melegebb nappalok, és egyre kevésbé hűvös éjjelek várhatók a héten.

Kedden tovább fokozódik a kánikula, a hajnali 16-21 fok után délután már 32-36 fokos lesz a levegő. Derült, gyengén felhős idő várható, csupán az északkeleti és a nyugati határ mentén alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Ezeken a területeken megélénkülhet a szél, máshol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig.

Szerdán sem lesz hidegebb, ekkor több helyen 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet a délutáni órákra. A tűző napsütést legfeljebb az Északi-középhegységnél zavarhatja meg egy-egy zivatar. Északkeleten az élénk szél hozhat enyhülést.

Kánikulára készülhetünk csütörtökön is, az Északi-középhegységben számíthatnak csak zivatarra. Sokfelé 35 fok fölé melegszik a levegő.

Péntektől erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés,egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülhet a légmozgás, a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Szombaton heves zivatarok is kialakulhatnak.

Támad az UV-B!

Kedden nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható – írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezekben a napokban fokozottan védekezni kell a napsugárzás okozta leégés ellen, 11 és 15 óra között el kell kerülni a napozást, és mindenképpen javasolt a vállat takaró póló, továbbá szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Ez az erős UV-B sugárzás normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpírt okozhat – olvasható.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, valamint védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ha lehetőségük van rá, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Másodfokú figyelmeztetés a legtöbb megyében

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint kedden a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat, emiatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyékben, valamint a főváros területén pedig tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, ezért ezeken a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik