Belföld

A vártnál magasabban tetőzhet a Duna

árvíz (árvíz, )
árvíz (árvíz, )

Az esti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatták a védvonalak építését. Tovább emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt órákban. Percről percre.

9.39 Folytatódik az Orbán Viktor looking at things című akciófilm-sorozat

A kormányfő újabb videót töltött fel a Facebookra.

9.29 Budakalász megúszta

A reggeli hírekkel ellentétben az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat. Rogán László, a város fideszes polgármestere közölte, a reggel közzétett információk szerint 100 embert telepítettek ki, kitelepítés azonban egyelőre nem történt, a hullámtérben lakó körülbelül 20 család önként költözött biztonságos helyre.

9.05 Kisorosziban nagy a baj

Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik. Minderről bővebben itt.

7.55 Szörfösök szállták meg a rakpartot.

Videó.

7.32 Tovább emelkedett a vízszint

Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatta a védvonalak építését. A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyt a védőgátak építése: a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren.

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

7.02 Magasabb lesz a tetőzés

A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint. A folyó vízszintje 4 óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban. Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett.

Védekezés a Margitszigeten – Fotó: Neményi Márton

Kitelepítések

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. A Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni.

Komoly készültség

Immár 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán). II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán). Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

Szigetlezárás Győrött

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig.

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik