Belföld

Megemlékezéseket tartottak a Hősök napján

Buthy Lilla

2013. 05. 27. 09:22

Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett hősökre emlékezik az ország.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. Nagyszabású rendezvénysorozat 1944-ben volt utoljára, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések-írja az MTI.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját.

A katonai, a városi, a megyei elöljárók mellett veteránok is tiszteletüket tették a székesfehérvári Hősök terén illetve az izraelita, a Rác és a Szentlélek katonatemetőben, valamint a Repülős Emlékműnél is elhelyezték a hősök előtt tisztelegve a megemlékezés virágait.

Hősnek lenni emberfeletti, ugyanakkor hősnek lenni a legemberibb dolog is egyben, mondta el a hősök napja alkalmából tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen az alsóvárosi temetőben Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere.

Felvállalni a bizonytalanságot, a harctér minden megpróbáltatását és gyötrelmét, fizikai és lelki fájdalmát. A II. világháborúból haza nem tért katonákra ma még együtt emlékszünk azokkal, akiket ők szerettek, akik őket hazavárták. Nem szabad azonban elfeledkeznünk az idő múlásáról. Lassan elköltöznek közülünk az anyák, az apák, a testvérek, a hitvesek és a gyermekek is. Mégis, s talán épp ezért a hadak útjára tért katonák – akik azért haltak meg az elmúlt száz, sőt, ezer évben, hogy mi élhessünk – minden család tagjai. Mindegyikük a mi hősünk, aki a haza hívó szavát meghallva az életét áldozta. Azért állunk itt, hogy fejet hajtsunk emlékük előtt – mondta el a megjelent aktív és nyugállományú katonák és civilek előtt a világháborús hősi emlékműnél tartott megemlékezésen Brányi Mária, aki ünnepi beszédében a hősök napja közel 100 éves történetét is felelevenítette-írja a Veol.hu

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt vasárnap a budapesti Hősök terén, a hősök napján tartott megemlékezésen elmondta: az első világháború centenáriumára történő felkészülés keretében a tárca elkészítette azt a hosszú távú tervet, amellyel megújulnak az első világháborús katonai temetők és hadisírok a Kárpát-medencében.

Kiemelte továbbá, hogy belekezdtek az “egyik legnagyobb adósság” rendezésébe is: az első világháború veszteségadatainak feldolgozásába és nyilvánosságra hozatalába. Hende Csaba elmondta, hogy a monarchia dualista rendszerében a Bécsben megőrzött, teljesnek mondható anyag digitalizálását megkezdték, s azt – az anyagi lehetőségekhez mérten – előreláthatóan 2016-ra közzé is teszik-adta hírül az MTI.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.