Belföld

Újabb tüntetést tiltottak be Budapesten

hegedűs lórántné (hegedűs lórántné)
hegedűs lórántné (hegedűs lórántné)

Orbán Viktor utasítása, hogy akadályozzák meg az "anticionista népgyűlést".

A budapesti rendőrfőkapitány hétfőn megtiltotta a május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett “antibolsevista és anticionista népgyűlést”. Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő bíróságon támadja meg a határozatot.

A rendőrség határozatának indoklásában többi között Magyarországnak az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségeire hivatkozik, és provokatívnak nyilvánítja a rendezvény időpontját és célját. Kimondja továbbá, hogy “a szervezők részéről a zsidó közösséggel kapcsolatos gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilatkozások jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban”. Ez az állítás – Hegedűs Lorántné szerint – “minden tényszerű alapot nélkülöz, ugyanakkor súlyosan provokatív”, amely a “magyar nemzet minden jóérzésű tagjának érzékenységét bántja”.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) háromnapos ülést tart Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz Orbán Viktor is.

A Népszabadság online április 9-én írt arról, hogy ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-ére a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére “antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervez.
A Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese április 12-én azt közölte az MTI-vel: az egyházmegyei bíróság elnöksége mérlegeli az egyházi jogi eljárás megindítását ifj. Hegedűs Loránttal szemben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Korábban a Nemzeti Érzelmű Motorosok demonstrációjának betiltásáról is hasonló módon intézkedett a miniszterelnök, kétszer is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik