Nagyvilág

Magyarország „veszélyes tévúton” jár

Drámaian nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma Magyarországon – írta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, aki határozottabb kormányzati fellépést sürget.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a Süddeutsche Zeitung című német lapban csütörtökön közölt, „Az elveszett iránytű” című vendégkommentárjában azt írta: Orbán Viktor második kormányzati ciklusában folytatott tevékenysége alapján úgy tűnik, hogy a demokráciáért és a polgári jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem harcosából a magyar nacionalizmus vezető ideológusa lett. Szerinte Magyarországot külföldön „idegenellenes és egyre inkább antiszemita országként érzékelik”.


Fotó: AFP / Patrik Stollarz

A WJC elnöke úgy vélte, a 2010-es kormányváltás óta az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma drámai mértékben emelkedett, az alaptörvény negyedik módosítása következtében pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés.

Ronald S. Lauder szerint az antiszemitizmus nem tűnik el magától, amikor majd véget ér a gazdasági válság. „Éppen ellenkezőleg: amennyiben a kormány nem lép fel határozottan a kisebbségek elleni gyűlölettel szemben, akkor az tovaterjed, és egyszer nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul.” A WJC ezért döntött úgy, hogy a magyar fővárosban tartja kongresszusát – írta a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a helyszínválasztás „erőteljes jelzés”.

Ronald S. Lauder azt írta: Magyarország „veszélyes tévúton” jár. „Fáj, hogy ez a szép ország ennyire elszigetelődött nemzetközileg, de nem adom fel a reményt, hogy ennek a csodálatos országnak a vezetői megtalálják politikai iránytűjüket és elforgatják a kormánykereket” – tette hozzá a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Köves Slomót is jelölték a WJC alelnöki posztjára

Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját is jelölték a Zsidó Világkongresszus alelnöki posztjára. Támogatói között van Jona Metzger, Izrael állam országos főrabbija, a WJC vezetőségének több tagja, így Eduardo Elsztain, a szervezet igazgatótanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete (MUSZOE) is.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A világkongresszus május 4–6. közötti budapesti tisztújító közgyűlésének feladata lesz az elnök és az alelnök, valamint az igazgatótanács és a politikai tanács tagjainak megválasztása a következő négy évre. Michael Schneidernek, a világkongresszus jelölőbizottsága elnökének vezetésével megkezdődött az esedékes aspiránsok jelölésének folyamata.

Egyre több nemzetközi zsidó vezető és emblematikus személyiség képviseli azt az álláspontot: feltétlenül szükséges lenne, hogy a WJC-nek magyar alelnöke is legyen, mert Európa egyik legnagyobb és Kelet-Közép-Európa legnagyobb közössége „meg kell, hogy kapja az őt megillető helyet a nemzetközi zsidó képviseletben”.

A jelölő bizottság felkérésére Sessler György, a MUSZOE elnöke a magyarországi holokauszttúlélők képviseletében támogató levelében méltatta a vezető rabbit, akinek „munkája gyümölcseként többek közt a széles körű társadalmi párbeszéd ügyében felmutatott eredményeit, a közösségépítést, a holokauszt-túlélőkért kifejtett tevékenységet emeli ki”, továbbá azt, hogy „jelölését széles körű hazai és nemzetközi elfogadottsága egyaránt indokolja”.

A több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő, 1936-ban Genfben alakult, New York-i központú WJC rendszeresen megszólal a vallásközi párbeszéd, a közösségépítés, az antiszemitizmus elleni fellépés, valamint az arab–izraeli konfliktus kérdéseiben. Az utóbbi négy évben a szervezet elnöke a magyar származású Ronald S. Lauder, a magyar Lauder Alapítványi Iskola létrehozója volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik