Belföld

Első fokon életfogytiglant kapott a győri kocsmáros

24.hu
24.hu

2013. 04. 17. 10:41

Beismerte, hogy lőtt, de önvédelemre hivatkozva nem tartotta magát bűnösnek elsőfokú perének szerdai kezdetekor tett nyilatkozatában a Győri Ítélőtáblán az a helyi presszós, aki tavaly áprilisban vita közben lelőtt két férfit.

18.40 – Első fokon, nem jogerősen életfogytiglani börtönre ítélte szerdán a Győri Törvényszék azt a helyi presszóst, aki tavaly áprilisban egy vita után sörétes vadászpuskával lelőtt két férfit.

A reggel kezdődött tárgyalás végén kihirdetett ítélet ismertetése során Németh Csaba bíró elmondta: a férfi a döntés értelmében legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Kiemelte: egyértelmű, hogy nem állt fenn a vádlott esetében jogos védelmi helyzet, mi több, a vádlott végig provokálta az egyik áldozatot. Mint mondta, a férfi egy előző esti, presszójában dulakodásig fajuló szórakozás után korántsem csitítólag lépett fel. Ezt mutatja a későbbi sértettek egyikével folytatott telefonbeszélgetés tartalma, és az, hogy csőre töltött puskával várta a két férfit.

(Nyitó képünk illusztráció!)

A bíró szavai szerint egyetlen tanú állította, hogy a későbbi sértettek egyike megütötte a presszóst, a többiek vallomása a kérdésben korántsem volt egységes. Mindezek alapján nem az a kérdés, hogy volt-e oka félni a két férfitól, hanem az, hogy tények alátámasztották-e ezt a félelmet.

Az ügyész azzal érvelt: a presszós későbbi áldozatai – a fegyvert meglátva – épp “megfutamodni akartak, visszavonulót fújtak”, amikor egy-egy halálos lövés érte őket. Kiemelte: az a vádlotti felvetés, hogy a két férfi azzal fenyegetőzött, később visszajönnek, amikor nem lesz nála puska, szintén nem alapozza meg a jogos védelmi helyzetet.

“Szomorú volnék, ha olyan jogrendszerben élnénk, amely megengedi, hogy a vádlottat felmentsék” – jelentette ki Németh Csaba. Noha osztotta a jogos védelmi helyzettel kapcsolatos ügyészi véleményt, nem adott helyt annak a vádhatósági indítványnak, hogy tényleges életfogytiglannal sújtsa a férfit.

A bíróság elutasította azt a védői felvetést, amely ezzel szemben – jogos védelmi helyzet fennállására hivatkozva – legalább az egyik vagy mindkét emberölés esetében felmentést indítványozott. Alternatívaként azt kérte a védő, hogy minősítsék a tettet erős felindultságból elkövetett emberölésnek.

Mint mondta, az elsőként lelőtt férfiról tudta a tettes, hogy kiszámíthatatlan, veszélyes, többször követett el öngyilkosságot, hozzáállását pedig az is mutatja, hogy nyugodtan ment szembe a fegyverrel. A másik férfi esetében szerinte az alapozhatja meg a felmentést, hogy a presszós azt gondolta, fegyverért ül be az autóba.

Halálfélelme volt, azért várta az őt egy előző esti kijelentése miatt elszámoltatni akarókat duplacsövű vadászpuskával az utcán – mondta a vádlott. Fenyegetően léptek fel vele szemben, túlzottan magabiztosak voltak, a fegyvert pedig azért biztosította ki, mert úgy gondolta, hogy egy csőre töltött puska “sokkal nagyobb biztonságot adhat” – tette hozzá.

A későbbi első áldozat – akit akkor lőtt le, amikor közeledett hozzá – azért vonta őt felelősségre reggel telefonon, mert fülébe jutott: előző este azzal vádolta őt, hogy eltiltotta ismerőseit a családi háza aljában működtetett vendéglátóhelytől – folytatta a vádlott.
Az első áldozatot – akit gyerekkora óta ismert, de kapcsolatuk évekkel ezelőtt megromlott – a környéken “félve tisztelt” emberként jellemezte.

A másodikról pedig – akit azután lőtt le, hogy már menekülni kezdett, és beugrott a kocsiba – úgy nyilatkozott, hogy “a győri alvilág zsoldos katonája” volt, aki pénzért bármire képes. Azért lőtt, mert attól tartott, a férfi fegyvert keres az autóban – magyarázta tettét. A presszós, aki a cselekmény napján őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került, hozzátette: csak fokozta az idegességét, hogy ő is megjelent a helyszínen, erre ugyanis nem számított – tette hozzá.

Megbánta, amit tett – jelentette ki, a bíró kérdésére pedig közölte, hogy ha ma hasonló helyzetbe kerülne, megpróbálna kitérni a támadás elől.

A vádlott hangsúlyozta: csak el akarta riasztani a két férfit, de hangos vitájukban “patthelyzet” alakult ki, és csak azután tüzelt, hogy megfenyegették: visszajönnek, amikor nem lesz nála puska. Ezért saját és családja életét, testi épségét féltette – tette hozzá.
A halálos lövésekről és az azokat megelőző percekről ellentmondóan nyilatkoztak a beidézett tanúk. Nem értettek egyet abban, hogy valóban fenyegetően lépett-e fel, ütött-e a későbbi gyilkos felé egyik áldozata, ahogy abban sem, rájuk fogta vagy csak lóbálta a vadászpuskát a férfi.

Az egyik tanú azt állította: az első lövés előtt a presszós azt mondta, “meggyilkollak benneteket”, a másik előtt pedig, hogy “te sem mész el innen élve”. Ám a halálos lövéseket látók-hallók egyike sem erősítette meg vallomását, többen pedig kijelentették: nem látták a helyszínen ezt a tanút.

Az előző este – az egyik áldozat által kifogásolt kijelentés elhangzásakor – a presszóban szórakozó fiatalok közül többen is arra hivatkoztak, hogy részegek voltak, nem emlékeznek a részletekre.

A gyilkosságról tavaly a Győr24-en is olvashattak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.