Belföld

Áder már öt embernek megkegyelmezett

áder jános (áder jános, mkb veszprém, )
áder jános (áder jános, mkb veszprém, )

Tavaly összesen nyolc, idén pedig már öt elítélt kapott kegyelmet a köztársasági elnöktől. Nem tudni, milyen bűnöket bocsátott meg Áder, de az biztos, hogy Geréb Ágnes egyelőre nincs a „szerencsések" közt.

Az év első három hónapjában már 226-an kértek kegyelemet. 221 kérvényt elutasítottak, 5 embernek viszont kegyelmet adott a köztársasági elnök, ez a kérelmezők 2,21 százaléka – írja az Origo a kormány honlapjára kikerült, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kegyelmi ügyekről szóló összesítésére hivatkozva.

Tavaly 556 kérvény érkezett az elnök hivatalához, és összesen nyolc emberen esett meg a köztársasági elnökök szíve (nem lehet tudni, hogy ebből hányról döntött Schmitt Pál, és hányról a május 10-e óta hivatalban lévő Áder János), azaz a kérelmeknek csak 1,44 százalékát bírálták el pozitívan.

Áder Jánosnál nagyobb arányban csak 2003-ban és 2004-ben Göncz Árpád adott kegyelmet (2,94 és 3,24 százalék), illetve az eddigi rekorder, Sólyom László, aki 2008-ban a kérelmezők 3,38 százalékának adott kegyelmet – emlékeztet a portál. Halasztást és félbeszakítást is többen kaptak, mint korábban: a 18 kérelemből két esetben engedélyezte a köztársasági elnök. 179-en kérték, hogy csökkentsék vagy engedjék el nekik a bűnügyi költségeket, ebből 25 kérelmet részben, 17-et pedig teljesen elfogadott Áder János – teszik hozzá.

Az egyetlen közismertté vált kérvény a szülész-nőgyógyász Geréb Ágnesé, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint a maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Áder János tavaly októberben úgy döntött, hogy csak Geréb Ágnes még folyamatban lévő büntetőügyének lezárását követően dönt arról, hogy kegyelmet ad-e a szülész-nőgyógyásznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik