Belföld

Geréb-ügy: még nincs kegyelem, de börtön sem

gereb-agnes(960x640)(2).jpg (geréb ágnes, )
gereb-agnes(960x640)(2).jpg (geréb ágnes, )

Nem dönt a börtönbüntetésre ítélt bába kegyelmi kérvényéről a köztársasági elnök, amíg nem születik meg a második jogerős végzés az asszony ellen. Áder János ugyanakkor a büntetőeljárás megszüntetését kérő kérvényt elutasította.

A köztársasági elnök közleményében azt írja:  „ Magyarország jogrendje – az Európai Unió szabályaival összhangban – nemcsak elismeri, hanem egy 2011-ben alkotott új jogszabály révén ma már biztosítja is az otthonszülés lehetőségét, ezzel is elismerve és kiszélesítve a gyermekáldást vállaló nők önrendelkezési jogát abban, hogy nagyobb szabadsággal, több beleszólással rendelkezhessenek gyermekük világra hozatala körülményeinek megválasztásába.

Dr. Geréb Ágnes sokat tett az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogai kiszélesítése érdekében, így nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése, és az otthonszülés elismertetéséért folytatott szakmai tevékenység is.

Egy jogállamban azonban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne. A jogállamiság és a jogbiztonság minden körülmények között valamennyi állampolgártól megköveteli a jogszabályok betartását, így mindenki tartózkodni köteles a törvényben rögzített normák megsértésétől.

Ez alól dr. Geréb Ágnes sem lehet kivétel. Az igazság és törvényesség érvényre juttatásánál semmi sem lehet fontosabb, mely egy jogállamban egyedül az igazságszolgáltatás, a független bíróság feladata és felelőssége. Az igazság körültekintő és pontos feltárása érdekében dr. Geréb Ágnes büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényét elutasítom, végrehajtási kegyelmi kérvényét pedig az ügyében jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárás jogerős lezárását követően bírálom el.”

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint a szülésznő leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Mindeközben azonban a bába további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás miatt.

Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére ne kelljen megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A szülész-nőgyógyász jelenleg házi őrizetben van. A halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelemről.

Már a februári ítélethirdetés után többen – politikusok, civilek, szakmai szervezetek – kegyelmet sürgettek Geréb Ágnesnek, de az államfő halogatja a döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik