Belföld

Áder bejött, biccentett, koccintott

Így szokás ez államtitkári kinevezések idején.

A berlini tortúrán és a budapesti alkotmánymódosításon átesett Áder János csütörtök délben kinevezte a nemzetgazdasági tárca új közigazgatási államtitkárát, Gondos Juditot.

Végső soron mindenről Matolcsy György tehet: köztudott, hogy a jegybankelnöki poszt elfoglalása előtt ő vezette a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Most, hogy följebb lépett, helyét a saját csapatot ambicionáló Varga Mihály vette át.


Tükörtermi szimmetriaFotó: Kummer János

Varga már múlt pénteken átvehette kinevezési okmányát a Sándor-palota Tükörtermében, most beosztottja, Gondos Judit került sorra.

A ceremónia egyetlen rendkívüli eseménye, hogy a 11 tagú civil díszsorfal egyik tagjának zsebében megszólalt Nokia típusú telefonja, ezzel jelezve, bármily magasra épült is Sándor Móric palotája, e kőkorpusz sem képes kiszakadni a magyar rögvalóból.

Két oktogon, egy kiskörút

Érdekességként megjegyezzük, hogy az esemény narrátora úrhölgyként azonosította be Gondos Juditot. A friss államtitkár asszonyról pedig annyit jegyzett föl helyszíni tudósítónk, hogy ében körömcipőjéhez – dicséretes visszafogottsággal – színben azonos térdszoknyát s hóblézert visel.

A rapid rendezvény publikus etapját némán abszolválta államelnökünk: ajtó nyílt, belépett, lecövekelt a gigantperzsa oktogonján, biccentett az úrhölgynek, végigállta a hegedűre gyógyított Himnuszt, odaballagott a másik oktogonhoz, átnyújtotta az átnyújtandót, majd koccintani tért a szomszéd helyiségbe.

Áder holnap megszólalni lesz kénytelen: a nemzet ünnepén az uniós csúcson kardoskodó Orbánt helyettesíti a Múzeumkertben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik