Belföld

Belenyúltak egy adóellenőr fenekébe

Ki az: végbélvizsgálatot kér, álszerelmes és mindenki utálja? Az adóellenőr. Íme, a legfurább és legextrémebb revizortrükkök, amivel lecsapnak a NAV emberei!

Az internetes áruházakra is rászáll a NAV – olvasható egy kedd reggeli hírben. A Magyar Nemzet infója szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei figyelik a hirdetési oldalakat, szemmel tartják az internetes áruházakat, és meglátogatják azokat a honlapokat, ahol használt, megunt tárgyaikat adhatják el a magánszemélyek. Sokszor ember embernek farkasa, tehát maguk a fogyasztók dobják fel a NAV-nak a vélt adóelkerülőket – derül ki a hatóság adózási kérdésekkel foglalkozó szóvivője nyilatkozatából.

Az internetre rálelő revizorok az elmúlt években sok érdekes, helyenként bizarr trükköt bevetettek, hogy lebuktassák a csalókat. Volt például, hogy sétahajózni mentek, így ellenőrizve, hogy adnak-e nyugtát a sétahajós vállalkozások. De olyan is volt, hogy Valentin-napi tűzijátékot rendeltek, lecsapva a potyázó pirotechnikusokra. A furcsaságok azonban nem ezek.

Szerelmes revizorok

Hanem az, amikor például szerelmespárnak adják ki magukat. Az adóellenőrök tavaly februárban szegedi hirdetőújságokban találtak több, a Valentin-naphoz köthető hirdetésre. Ezek közül az egyik esetben egy karikaturista ajánlata keltette fel érdeklődésüket, akivel fel is vették a kapcsolatot. Az egyik adóellenőr küldött neki néhány képet, melyek alapján elkészült a rajz a képzeletbeli kedvesnek. Az átvételkor kiderült, hogy a művész adószám kiváltása nélkül végezte adóköteles tevékenységét.

Aztán szegedi zenészeket húztak csőbe. A szerelmesek napja alkalmából a revizorok egy szerenádot rendeltek egy helyi bandától. Az egyik ellenőr azt mondta, barátnőjét szeretné meglepni egy romantikus dallal Valentin-nap estéjén. Az együttes három tagja – egy énekes, egy gitáros és egy kongás – felsorakozott az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgattak. A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette, de bizonylatot nem kapott.

Nyugta nélküli izzadás

Olyan is volt, hogy táncolni mentek a NAV-osok. Már idei hír, hogy a revizorok egy általános iskola tornatermében meghirdetett zumbaórára jelentkeztek. Az ellenőrök háromszor egy órányi edzésen vettek részt, a harmadik alkalommal az edzés után ki is fizették az óradíjat az oktatónak, aki az összegről nem állított ki bizonylatot.

Trükkös nyelvelde

Egy Hajdú-Bihar megyei vállalkozót nyelvismerettel húztak csőbe. A társaság egy magyar–román határ menti településen és környékén azzal reklámozta magát, hogy „nálunk a legolcsóbb a cigaretta”. A NAV revizorai elmentek a vállalkozás telephelyeire, románul beszélgettek és románul szóltak az eladóhoz, miközben több karton cigarettát kértek. Kaptak is, a blokk azonban elmaradt.

Belenyúlhatok a fenekébe? Igen!

A legdurvább eset talán mégis az volt, amikor az egyik „operatív ellenőr” egy lebuktatás során végbélvizsgálatot kért magának. Így húztak csőbe tavaly egy gasztroenterológust, aki nem adott számlát, miután belenyúlt a revizor fenekébe.

„Megkérdeztem tőle, hogy a lánya előtt elvégezhetem-e az intim vizsgálatot, magyarul belenyúlhatok-e a fenekébe. Igennel válaszolt. Csak a vizsgálat után derült ki, hogy miért ragaszkodott ehhez: nem a lánya, hanem a kollégája nézte végig a történteket, mert kellett még egy tanú. Amikor elővették az igazolványukat, megfordult velem a világ, nem csak a bírság miatt, hanem mert ilyen perverziót ritkán lát az ember” – fakadt ki a doktornő a NAV-os akció után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik