Belföld

Újra támadhatnak az álszerelmes revizorok

szamla(960x640)(7).jpg (számla)
szamla(960x640)(7).jpg (számla)

Idén is ellenőrzik a magánrendelőket, „próbavásárlásokat” is bevethetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hatékonyabb adóbeszedéshez új módszereket keres. Az új stratégia lényege, hogy azokra a vállalkozásokra koncentrálnak, amelyeknél fokozott az adóelkerülés kockázata – mondta a köztévé reggeli műsorában a NAV elnökhelyettese. A hivatal folyamatosan építi adatbázisát. Abban minden egyes vállalkozást besorolnak a kockázat, illetve méret (adó) alapján, így képződik egy olyan mátrix, amelyből rögtön látható, kikre kell különösen figyelni.

Varga Árpád a kockázatos körbe sorolta az előéletük alapján rizikós cégeket, amelyek valamikor fiktív számlát fogadtak be vagy a tulajdonosi kör más társaságban már jelentős veszteséget halmozott fel. A hatékonyságot szolgálja egyébként az adóregisztráció tavalyi évtől működő rendszere is, amely képes lehet kiszűrni azokat a magánszemélyeket, akik például korábban tartozást halmoztak fel vagy felszámolásba vittek egy céget – emlékeztetett a szakember.

A NAV alelnöke felhívta a figyelmet arra is, folytatódik az orvosok, fogorvosok, magánrendelők ellenőrzése, amely 2012-ben igen sikeresnek bizonyult. Ezekben az esetekben egyébként trükkös módszereket, „próbavásárlásokat” is bevethetnek a revizorok. Ha például fogorvoshoz kell menniük, szinte természetes, hogy figyelik a számlaadást, de jártak már plasztikai sebésznél, és volt olyan is, aki gerincvizsgálatra jelentkezett, és az orvos szó nélkül beadta neki az injekciót, nyugta nélkül.

Tavaly a revizorok – a nyugtaadás ellenőrzéséért – sok próbavásárlást végeztek. Lelepleztek másfél milliós havi forgalmat eltitkoló edzőtermet, fél évig egyetlen nyugtát sem kiállító szépészeti céget, csak céges ügyfeleknek számlázó, tankvezetést kínáló vállalkozást. Kiderült, hogy az esküvőszervezők fele nem ad nyugtát, és az északi megyékben számos álőstermelő jelent meg.

Óvatosan a Valentin-nappal!

Egy éve Szegeden az operatív ellenőrök álszerelmet hirdettek, hogy egy esküvői portálon önmagát hirdető együttest buktassanak le. Az együttes három tagja – egy énekes, egy gitáros és egy kongás – felsorakozott az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgattak.A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre kialkudott díjat, melyről nem kapott bizonylatot, így önmagát is „leleplezte”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik