Gazdaság

Leszkanderozta két vállalkozó a NAV-ot

NAV(960x640)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV(960x640)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

Rendreutasította az adóhatóságot az Alkotmánybíróság (Ab): igenis szabad vitatkozni az ellenőrökkel.

Fontos ügyben hozott döntést nemrégiben az Alkotmánybíróság, amelyről minden bt. tulajdonosának érdemes tudnia.

Az Alkotmánybíróságtól a Debreceni Törvényszék kért állásfoglalást két vállalkozó ügyében, akik perben álltak az adóhatósággal – olvasható a legfrissebb Magyar Közlöny alkotmánybírósági döntéseket ismertető oldalain.


Érdemes sorba állni – Fotó: Neményi Márton

Mindketten betéti társaság beltagjai voltak, vállalkozásukat felszámolták, s a felszámolás során rutinszerű adóellenőrzést végeztek cégeiknél. Ennek során több millió forintos adóhátralékot állapítottak meg. A törvény szerint, ha a bt-nek nincs vagyona, akkor a beltag a saját vagyonával is felelős, vagyis a megállapított adótartozást ki kell fizetnie.

Hajrá Bt!

A két vállalkozó is tudta ezt, de vitatni szerették volna az adóhatóság által megállapított összegeket. Ezt a kérésüket azonban elutasították azzal, hogy nekik már semmibe nincs beleszólásuk. A felszámolással a volt beltagokat ugyanis már nem illeti meg a képviseleti jog, helyettük a felszámoló látja el ezt a feladatot.

Első és másodfokon is túljutott az ügy (mindkét alkalommal a NAV javára döntöttek), amikor a törvényszék az Ab-hez fordult. A testület azt állapította meg: alkotmányos követelmény, hogy akinek kötelessége anyagilag helytállni a társaság ügyeiért, annak joga van vitatni az adótartozás jogalapját és összegét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik