Üzleti tippek

Pénztárgépcsere: nehezen tartható a határidő

Nehezen tartható a pénztárgépek átállítására, cseréjére megszabott határidő, bár a gyártók és forgalmazók gőzerővel dolgoznak – közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.

Az IVSZ szerint egyelőre nem létezik pénztárgépekbe beépíthető adóügyi ellenőrző egység (AEE), tekintve, hogy ezek fejlesztése csak a pénztárgéprendelet február 15-i kihirdetése után kezdődött meg. Eközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a központi rendszerét március elsején már tesztüzemmódba kapcsolta.

A szövetség úgy véli, hogy az ellenőrző egységek tesztelése, engedélyeztetése, pénztárgépekbe való beültetése, az új kasszák legyártása, az adattovábbítás hibáinak kiküszöbölése határidőre még megfeszített tempóban is nehezen kivitelezhető. Az IVSZ a NAV képviselőivel való korábbi konzultációk után egyeztetéseket kíván folytatni a gyártókkal, a forgalmazókkal és a rendszerintegrátorokkal is. Továbbá tervezik egy gyakorlati útmutató összeállítását is.

A rendelet szerint az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je. Géptípustól függően azonban a rendelet kétlépcsős türelmi időszakot határoz meg. Az elektronikus naplóval nem rendelkező gépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező, jellemzően PC-alapú pénztárgépeket pedig december 31-ig működtethetik a kereskedők anélkül, hogy a NAV szankcionálná az átállás elmulasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik