Belföld

Nem nyugszik nyugdíjügyben a MOK

Orvos (orvos, )
Orvos (orvos, )

Nem hiszik, hogy a társadalom hasznára válna az intézkedés.

Az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új nyugdíjszabályok miatt – írja a Népszava hétfői számában.

A köztestület tagjainak szétküldött ombudsmani beadvány szerint túl azon, hogy erős kételyeik vannak a szabályozás, illetve az előírt kormányzati intézkedések társadalmi hasznosságát illetően, a szabályozással létrejött rendszert diszkriminatívnak, jogsértőnek, az alaptörvénybe ütközőnek tartják – ismerteti a napilap.

Szerintük a kormányrendelet sérti az alaptörvénybe foglalt jogbiztonság elvét, a munka és s foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz való jogot, továbbá azt az elvet, hogy „Magyarország törekszik megteremteni annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson. Emellett a szabályok a törvény előtti egyenlőséggel, illetve a diszkrimináció tilalmával is ütköznek.

A MOK arra kérte Szabó Máté ombudsmant, ha egyetért beadványukkal, úgy a rendelkezésére álló jogi eszközökkel kísérelje meg a rendelet végrehajtásának leállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik