Belföld

Védelem kell a menekült gyerekeknek

Az ombudsman szerint módosítani kell a magyar törvényeket a kísérő nélkül hazánkba érkező külföldi gyerekek érdekében.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala emlékezetett arra a friss felmérésre, mely szerint duplájára nőtt a Magyarországra kísérő nélkül érkező menekült kiskorúak száma. 2012. január 1-je és szeptember 30-a között 700 kísérő nélküli kiskorú külföldi gyermeket – közöttük 14 évnél fiatalabbakat – fogtak el.

Utalt arra, hogy az illetékes hatóság több fiatalt visszaküldött Szerbiába, másokat pedig elhelyeztek ugyan gyermekotthonokban, ám minden három gyermek közül kettő kisvártatva nyomtalanul eltűnt, és azóta se tudnak róluk.

Szabó Máté hivatala 12 – öt és tizenöt év közötti – afgán gyermeknek az ügyét vizsgálta, őket a zöld határon fogták el. E vizsgálat világított rá a jogszabályok hiányosságaira.

A jelenlegi törvények alapján az idegenrendészeti hatóság kiutasíthatja az országból azokat, akik jogellenesen lépték át a határt, ám a fiatalkorúak esetében erre csak akkor van lehetőség, ha a származási vagy a befogadó államban megfelelően biztosított a család egyesítése, illetve az állami vagy egyéb intézményi gondoskodás. A jogszabályok azonban semmiféle előírást sem tartalmaznak arra nézve, hogy az idegenrendészeti hatóság miként köteles meggyőződni a feltétel meglétéről – mutatott rá az ombudsman.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye értelmében az állam különleges védelmére és segítségére jogosult minden gyermek, akit ideiglenesen vagy véglegesen megfosztottak családi környezetétől.

Szerinte ezzel ellentétes, hogy az ideiglenes elhelyezésre kijelölt hazai gyermekotthonok a szabad férőhelyek ellenére nem voltak hajlandóak befogadni a vizsgálatban szereplő, kísérő nélküli kiskorúak harmadát.

Szabó Máté az országos rendőrfőkapitányt, az emberierőforrás-minisztert és a közigazgatási és igazságügyi minisztert kérte a hatáskörükbe eső intézkedésekre, törvények módosításra, illetve azok kiegészítésére.

Az alapvető jogok biztosa a rendőrség és az idegenrendészeti hatóság munkáját meghatározó jogszabályok pontosítását javasolja, hogy érvényesülhessenek a kiskorúakat – állampolgárságukra tekintet nélkül – megillető gyermeki jogok.

Jelezték azt is, hogy az Európai Uniót is foglalkoztatja az ombudsman jelentésében szereplő probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik