Belföld

Frankel Leó még Frankel Leó

Mégsem száműzik még Frankel Leót a II. kerületből.

Eldőlt, hogy a Frankel Leó út nevét egyelőre nem változtatják meg. A változtatást ellenző Facebook-csoport közleményben köszönte meg az összefogást. „Most úgy tűnik, hogy Tarlós István és Láng Zsolt értik és felfigyeltek a mi kis lokálpatrióta közösségünk kérésére, köszönjük ezt nekik. A Frankel Leó utat most nem nevezik át, és erősen bízunk benne, hogy ez már tényleg így is marad. Szép példa a mi akciók arra, hogy különböző világnézetű, de egy kis közösségbe tartozó emberek össze tudnak fogni. Talán van még remény, hogy lehet néha beleszólásunk a minket érintő kérdésekbe. Lám, cselekedj, ha nem tetszik, ami körülötted zajlik.

A főpolgármester visszavonja a Frankel Leó út átnevezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén, és tovább tájékozódik a kérdéskörben.Korábban Tarlós István főpolgármester arra a törvénymódosításra hivatkozott, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A főváros ilyen személynek tekintette Frankel Leót is, ezért állította volna vissza a II. kerületi közterület nevét Zsigmond király útra.

Az előterjesztés szerint a XIII. kerületben egy eddig névtelen közterület Radics Béla, a magyar rockzene híres alakjának nevét venné fel egykori lakhelye közelében. A XXIII. kerületben az 1700-as években a soroksári svábok betelepítésében jelentős szerepet vállaló Forster János Jakabnak állítanának emléket az Alsó-Duna-parton.

A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza a későbbiekben felvenné Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész nevét, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselőknek dönteniük kell arról, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen-e.

Lapértesülés szerint az önkényuralmi rendszerekhez köthető utcaneveket január elsejéig kellett volna módosítani, de nem mindenhol cserélték le a táblákat anyagi okok vagy eszmei vita miatt. A hevesi Mátraballán például jelenleg négy érintett utca is van – Ságvári, Engels, Marx és Sallai utca –, az önkormányzat mégsem tervezi, hogy változtat, mert nincs pénz a cserére.

Az átkeresztelést kérni kell a földhivataloknál, az önkormányzatoknak helyrajzi számonként 6600 forintot kellene fizetniük, ez összesen 1,5-2 millió forint pluszkiadást jelentene. Az érintett lakóknak lakcímkártyát kellene cserélniük, és ez is közrejátszik abban, hogy úgy gondolják, felesleges ez az intézkedés.

A jogszabály szerint az utcanévváltozások miatti személyi, vállalkozói igazolvány vagy a forgalmi engedély cseréjéért nem kell fizetni, sőt a cégeknél szükséges változásokat is illeték és közzétételi költségtérítés nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak is. De ha például egy betéti társaságnak meg kell változtatnia a székhelye címét, ahhoz módosítani kell a társasági szerződést, ami ügyvédi költségekkel jár.

Vannak vitatott személyek, Budapesten például az MSZP azzal védte Frankel Leót, hogy az első komoly baloldali párt vezetője még 1896-ban meghalt. Pécsett viszont átkeresztelték a Frankel utcát, mondván, az egykori politikus munkásmozgalmi tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit. A vitás esetekről egyébként a Magyar Tudományos Akadémia dönt.

Frankel Leó politikus, a korai szocialista mozgalom egyik vezetője volt, részt vett az 1871. március 18-i felkelésben, majd a Párizsi Kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának tagjává, később annak vezetőjévé választották. A bukás után Londonba menekült, ahol az I. Internacionálé Főtanácsának tagja lett, s részt vett a II. Internacionálé megalakításának előkészítésében is.

Néhány a száműzött utcanevekből:

Lenin, Marx Károly, Vörös Csillag, Felszabadulás, Szamuely Tibor, Kun Béla, Münnich Ferenc, Néphadsereg, Munkásőr, Tanácsköztársaság, Népköztársaság, Népfront, November 7., Engels Frigyes, Vörös Hadsereg, Április 4., Rajk László, Dimitrov, Ságvári Endre, Mező Imre, Kállai Éva, Koltói Anna, Május 1., Frankel Leó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik