Belföld

Kiéheztetik a tanárokat

tanár (tanár, diák, oktatás)
tanár (tanár, diák, oktatás)

Csak ősszel kapják meg a cafetériát – tudta meg az InfoRádió.

Ősszel egy összegben kapják meg a tanárok az idei évi cafetéria juttatásaikat. Hogy milyen értékben, arról majd a kormány dönt – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője az InfoRádiónak. A túlórák és az utazási támogatások rendszere nem változott, de a januári átállás után az önkormányzatok nem mindenhol számolták el ezeket a juttatásokat – tette hozzá.

Marekné Pintér Aranka közölte: a túlórák kifizetésének rendje az eddigi gyakorlatnak megfelelően alakul, azaz egy hónapos csúszással történik. Az utazási támogatást nem a fizetéssel kapják a tanárok, hanem utólagos elszámolással, a bérletszelvény és a számla együttes leadásával fizetik ki számukra. A fizetések egységesítése még nem történt meg, a cél, hogy ezt mielőbb elérjék, de akkora eltérések voltak a fizetések terén a különböző juttatásokkal együtt, hogy akadt, aki évi 400 ezer forintot kapott, míg a pedagógusok több mint negyven százaléka semmit.

Marekné Pintér Aranka a cafetériáról azt mondta, a korábbi évekhez hasonlóan januárig visszamenőleg mindenki megkapja a juttatást. Az állami intézményhálózat kialakítása után minden hónapban 5-éig kapják meg a pedagógusok a fizetésüket – tette hozzá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője.

Több tízezer a tét

A kormánynak határozott szándéka, hogy a fenntartóváltás következtében egyetlen pedagógusnak se csökkenjen a jövedelme, éppen ellenkezőleg – tudatta korábban közleményében az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága, amikor sokan arra panaszkodtak, hogy a januári államosítás után az eddigi cafeteria jutttatásai megszűntek. Ez több tízezer forintot is jelenthetett egyes tanároknak, attól függően, hogy a korábbi fenntartó önkormányzat milyen anyagi helyzetben volt.

Az államtitkárság akkor utasította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy sürgősen mérje fel a korábbi juttatások kedvezményezettjeit és nagyságrendjét, hogy a kieső támogatások pótlásáról gondoskodhassanak. A felmérés január 10-én megkezdődött. Arról nem szólt a közlemény, hogy miért csak akkor kezdték meg ezt a felmérést, noha az államosítást megelőző vitákban is gyakran felmerült – sok más előre látható probléma mellett – ez a téma is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik