Belföld

Külföldre menekülnek az orvosok Matolcsy elől

Csokkeno-berek-elvandorlo-orvosok(1)(210x140)(1).jpg (egészségügy, )
Csokkeno-berek-elvandorlo-orvosok(1)(210x140)(1).jpg (egészségügy, )

Úgy vélik: az egészségügy helyzetét rontani fogja a kényszernyugdíjazás.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) múlt csütörtök este szavazást indított a honlapján, hogy felmérje, az orvoskar miként vélekedik a kényszernyugdíjazásról és annak várható következményeiről. A válaszadásra hétfő éjfélig volt lehetőség, ez idő alatt mintegy 3500 válasz érkezett.

Növekvő migráció és „leszerelt” orvosok

A felmérésből kiderült: a válaszadók 41 százaléka érintett, illetve három éven belül érintettje lesz a kényszernyugdíjazásnak, míg 59 százaléka a fiatalabb korosztályba tartozik – ismertette Éger István az adatokat kedden sajtótájékoztatón. Kiemelte: a tervezett rendelkezés közeljövőbeli következményeinek vizsgálata azért is fontos, mert „jelenleg az 1950-ben születettek töltötték be a pillanatnyilag érvényes nyugdíjkorhatárt, ami köztudottan az úgynevezett Ratkó-korszak kezdete. Az ezt követő évfolyamok épp az említett demográfiai helyzet okán a legnagyobbak. Vagyis, ha a jogszabály életbe lép, hatalmas mértékű orvosvesztéssel kell számolni.”

A megkérdezettek 86 százaléka szerint az orvosok kényszernyugdíjazása mindenképpen rontja majd a gyógyítás helyzetét, és a válaszadók 47 százaléka – a kormányhatározat életbe lépése esetén – inkább külföldön próbálna szerencsét. Éger István szerint ez is azt jelzi, hogy az orvosok érzik: a kollégák elvesztése fokozott munkaterhet jelent majd számukra, s a mester-tanítványi viszonyok megszakadásából képzési és tudásbeli problémák merülnek majd fel.

Nagy a bizonytalanság

A MOK elnöke kiemelte: az elmúlt hetekben mindent megtettek azért, hogy 1700/2012. kormányhatározatban foglaltak ne érintsék az egészségügyi ágazatot. Levélben keresték meg – mentességet kérve – Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve személyes tárgyalásokat folytattak a humánminiszterrel, de „az egyeztetések eredménytelennek bizonyultak”.

Éger kiemelte: a legnagyobb probléma a tervezett jogszabállyal, hogy kevés konkrétumot tartalmaz, éppen ezért bizonytalanságot kelt az dolgozók körében, valamint, hogy a nyugdíjkorhatár utáni továbbfoglalkoztatásról egyéni kérelmezési rendszerben dönteni „kivitelezhetetlen és nonszensz”. Éppen ezért a MOK bízik benne, hogy tekintettel az ágazatban tapasztalható súlyos létszámhiányra, az egészségügyben dolgozók generális mentességet kapnak végül a kényszernyugdíjazás alól.

„Feltételes módban írnak egy tervezett jogszabályról, ahelyett, hogy konkrétumokat fogalmaznának meg, és ismertetnék a kényszernyugdíjazás várható anyagi, munka-, nyugdíj- és adóügyi következményeit. Semmilyen tájékoztatást nem kaptunk például a senior díjjal kapcsolatban, de ezen kívül is millió szakmai kérdés van még, amire jelenleg sem tudjuk a választ” – tette hozzá Éger.

(A felmérés egyébként arra is rávilágított, hogy a megkérdezett érintettek 77 százaléka nincs teljesen tisztában a rá váró következményekkel.)

Az online felmérésről és lesújtó szakmai véleményekről bővebben itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik